Oroszország;Magyarország;Ukrajna;Szijjártó Péter;interjú;háború;Egyesült Államok;tv csatorna;energiaválság;

Szijjártó ezúttal egy összeesküvés-elméleteket terjesztő amerikai csatornán magyarázta „békepártisággal” a magyar-orosz kapcsolatokat

Ha Trump nyert volna, nem tört volna ki a háború – ismételte meg.

Ezúttal egy összeesküvés-elméleteket terjesztő amerikai csatornán magyarázta „békepártisággal” Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt, hogy a magyar kormány a többi európai országhoz képest még kapcsolatokat ápol Oroszországgal – vette észre a 444.

Szijjártó a One America News Network (OANN) nevű csatornának adott interjút, amely amellett, hogy Donald Trump elkötelezett támogatója, számos szélsőjobboldali, összeesküvés-elméletekben utazó amerikai figurának adott már teret. A csatornán olyan hamis állítások hangzottak el, miszerint Kaliforniában be akarják tiltani a Bibliát, vagy hogy Soros György 14 évesen együttműködött a nácikkal. Mint arra rámutatnak, a The New York Times néhány évvel ezelőtti írásában megjegyezte, az OANN-nak még az amerikai jobboldal ilyesmire nyitott részén is alig akadt nézője vagy olvasója, de Trump előszeretettel hangosította fel a dolgokat, amelyeket ott hallott. Trump azután kezdte el reklámozni látványosan az OANN-t, hogy a Fox News-szal a viszonya rosszabbra fordult.

Idézik az MTI leiratát, miszerint Szijjártó egyebek között arról beszélt a csatornának, hogy

  • Magyarország már egymillió menekültet fogadott Ukrajnából, és a menekültek egy része továbbment, de sokan közülük Magyarországon maradtak (mint arról a Népszava is beszámolt, ezzel a finoman szólva erős túlzással Orbán Balázs is élt, amikor Tucker Carlsonnak nyilatkozott. Az ENSZ legutóbbi adatai szerint több mint 1,6 millió határátlépést jegyeztek fel Ukrajnából Magyarországra, de közülük alig több mint 31 ezren részesültek ideiglenes vagy egyéb védelemben).

  • Legutóbb ő volt az egyetlen, aki az EU 27 külügyminiszterének találkozóján a béke szót használta.

  • Elmondta, hogy nagyon határozottan elítélik a háborút, de mi a szomszédban vagyunk, és ezért máshogy fest a helyzet, mint Washingtonból.

  • Kitért arra is, a „magyarokat” mindig támadják és kritizálják, mert még mindig tartják a kapcsolatot az oroszokkal. "Nos, mi azért beszélünk az oroszokkal, mert Oroszország a valóság. Oroszország a valóság marad, függetlenül attól, hogy ez a háború hogyan végződik majd. Ha elvágjuk a kommunikációs vonalakat, akkor gyakorlatilag feladjuk a béke reményét".

  • Szidta az uniós szankciós politikát, amely szerinte teljes kudarc (bár a szankciókat ők is megszavazták).

Majd rátért arra, hogy van egy „sejtésük”, amelyet nem tud bizonyítani, de ha az amerikai elnökválasztás 2020-ban másképp alakult volna, akkor ez a háború talán nem tört volna ki. Ha Nyugaton is vannak vagy lesznek erős vezetők, akik tudnak beszélni az orosz elnökkel a háború befejezéséről és a békéről, akkor az sokkal jobb helyzetet jelentene a mostanihoz képest.

"Ha Donald Trump megnyerte volna a választásokat 2020 novemberében, akkor szerintem a háború nem tört volna ki"

– mondta Szijjártó.

Igaz, Trump a február 24-i invázió kezdetét követően először még méltatta Putyint, ám néhány nappal később megváltoztatta a véleményét. Később már nukleáris kardcsörtetésre is futotta tőle, és ő maga is népirtásnak minősítette azt, amit az oroszok művelnek Ukrajnában. Volt nemzetbiztonsági tanácsadója, a keményvonalas John Bolton pedig úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor megadja magát Oroszországnak, azzal, amit művel, Magyarországnak árt.

Kitért még arra is, hogy lényegében Magyarország az egyetlen NATO-tagállam és azon kevés európai országok egyike, amelyek úgy döntöttek, hogy nem szállítanak fegyvereket, illetve Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely nem vesz részt az EU által az ukrán csapatoknak felajánlott képzési programban.

„Ez azért van, mert valakinek képesnek kell lennie arra is, hogy a béke hangján szóljon: ha nincs ilyen szereplő, akkor sokkal bonyolultabb lenne a valós béketárgyalásokhoz eljutni” – mondta el Szijjártó.

Kitért arra is, hamarosan lesz egy G20-csúcstalálkozó, és lehetőség van arra, hogy az orosz és az amerikai elnök is személyesen ott legyen. Ha ott lesznek, akkor szerinte nagyon bonyolult lenne mindkettőjük számára, hogy megmagyarázzák a világ nyilvánosságának: mégis miért nem találkoznak.