RMDSZ;Románia;Erdély;pártok;MPP;EMNP;

Jogerősen bejegyezték az új pártot, az EMSZ-t, azt akarja megmutatni, hogy az RMDSZ-en kívül is van élet

Az Erdélyi Magyar Szövetség két kisebb párt egyesülésével jött létre. A romániai kisebbségi létben céljuk a nemzeti egység, egyben a választás lehetőségének megteremtése.

November 1-jével jogerőssé vált az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójával létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és ezáltal megszűnt az EMSZ két alkotó pártja – jelentették be szerdán Kolozsváron az új politikai alakulat vezetői.

Mezei János, az EMSZ elnöke a nemzeti politikát egyesítő alakulatként mutatta be az új pártot, amelynek elnökhelyettese Csomortányi István, három alelnöke pedig Mosdóczi Vilmos, Sorbán Attila Örs és Toró T. Tibor. Az új párt feladatának tekinti, hogy megadja a választás lehetőségét az erdélyi magyar embereknek, hiszen, mint az elnök fogalmazott, „a jelöltek versenyéből mindig a közösség nyer”.

Céljuk megmutatni, hogy „rátermett emberekkel” a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) kívül is lehet eredményeket felmutatni, miközben megakadályoznák az erdélyi magyar politikai közösség feldarabolódását.

A választás lehetőségére szükség van, hiszen az erdélyi magyarság egy országnyi közösség, amely nem élhet egypártrendszeri körülmények között

– hangzott el az EMSZ sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ a romániai törvények szerint egyébként nem számít regisztrált politikai pártnak.

Toró T. Tibor alelnök hozzátette: a kétpólusú erdélyi magyar politika időszaka kezdődik, de nem a pártok szabad versenye, hiszen az egységes román nemzetállami szemlélettel szemben kell a magyar érdeket képviselni. Ezért „a verseny és az együttműködés” elegyét hoznák létre, hogy a román nemzetállami homogenizáló, jogtipró törekvésekkel szemben hatékonyan tudjanak fellépni.

Az EMSZ az autonómia ügye iránt elkötelezett nemzeti tábort egyesíti, amely szemben is áll az RMDSZ-szel, de együttműködő partnere is a bukaresti politikában otthonosan mozgó szövetségnek

– hangsúlyozta az alelnök.

A most bejelentett pártfúzióhoz egy hároméves éves közeledési, egyeztetési folyamat vezetett, amelynek bejegyzését korábban elutasította a bíróság, ezért kellett elölről kezdeni a folyamatot. A pártelnök tájékoztatása szerint az EMSZ logója egyesíti a két megszűnő párt jelképeit: az MPP fenyője az EMNP csillaga a logó közepére került.