oktatás;tiltakozás;PDSZ;szakképzés;polgári engedetlenség;köznevelés;tanársztrájk;

„A tankerületekhez hasonlóan a szakképzési centrumok is próbálják fékezni a sztrájkot” - Több helyen egész napos munkabeszüntetésre készülnek a tanárok

Kedden a pedagógusok tiltakozási hullámának évfordulóján újabb megmozdulások lesznek országszerte, a köznevelésben dolgozók mellett pedig a szakképzésben oktatók is bekapcsolódhatnak a sztrájkba. 

Pontosan egy éve, 2022. január 31-én kétórás figyelmeztető sztrájkkal kezdődött a tanárok „engedetlenkedése” az oktatás egyre romló állapota miatt. Miután a döntéshozók semmit nem tettek a helyzet javításáért az első akciót határozatlan idejű munkabeszüntetések, polgári engedetlenség, tanárok, diákok, szülők összefogásával szervezett tüntetések, szolidaritási megmozdulások követték szinte egész éven át.

A korábbi megmozdulások hatására a kormányzat is akcióba lépett, idáig kétszer módosítottak törvényt: először az iskolai sztrájkjogot korlátozták, majd (miután több mint egy tucat tiltakozó tanárt kirugattak a tankerületekkel) rugalmasabbá tették a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok elbocsátásának szabályait.

Mivel a kabinet csak jogkorlátozásra és büntetésre használja a törvénykezést, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) januárt 23-tól újabb, egy héten át tartó sztrájkidőszakot hirdetett, amelyhez a nehezítő körülmények dacára több száz iskola és mintegy tízezer pedagógus csatlakozott országszerte. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet lapunknak elmondta, január 31-én tovább növekedhet a résztvevők száma, a szakszervezethez érkezett visszajelzésekből az látszik, hogy kedden több helyen nemcsak néhány órás, hanem egész napos sztrájkra készülnek a tanárok. A PDSZ erre a napra teremtett bírósági határozattal megerősített törvényes lehetőséget a szakképzésben oktatók számára is, hogy egy kétórás figyelmeztető sztrájkhoz csatlakozzanak.

- A tankerületekhez hasonlóan a szakképzési centrumok is próbálják fékezni a sztrájkot, a kollégákat egyebek mellett azzal fenyegetik, hogy az elmaradt órákat később be kell pótolniuk, vagy hogy nem törvényes a sztrájk, mert a szakszervezet nem egyeztetett erről a centrumokkal. 

Ilyenkor fel kell hívnunk a figyelmüket, hogy bizony volt egy törvénymódosítás, mely szerint már nem a fenntartóval, hanem a kormányzattal kell tárgyalnunk, vagyis a centrum képviselői nem ismerik elég jól a jogszabályokat - fogalmazott Nagy Erzsébet.

Kedd délelőtt a PDSZ és több más ágazati érdekképviselet (köztisztviselők, kormánytisztviselők, védőnők, rendvédelmi és szociális dolgozók) vezetői közös sajtótájékoztatót tartanak a Belügyminisztérium előtt, ahol egységes követeléseiket ismertetik. Az Egységes Diákfront országos ülősztrájkot hirdetett, a tanáraikkal szolidaritást vállaló tanulók az iskolai folyosókon ülve fejezhetik ki támogatásukat, de van olyan iskola, ahol élőlánccal állják körbe az épületet. Délután a Pedagógus Egység nevű tanárcsoport aktivistái 16 140 darab hiányjelet rajzolnak fel a budapesti Hősök terére, mert jelenleg ennyi pedagógus hiányzik a rendszerből. A Tanítanék Mozgalom oktatási kerekasztalt, este pedig évértékelő gálát tart. Diákok egy csoportja a Külső-Pesti Tankerületi Központnál szervez tüntetést, de lesznek szolidaritási akciók, rendezvények Békéscsabán, Miskolcon, Pécsen, Győrben és Tatán is.