Orbán Viktor;beszéd;Fidesz-KDNP;propaganda;kihelyezett frakcióülés;Putyinizmus;

Orbán Viktor megnevezte a Fidesz ellenfeleit a frakcióülésen

A kormányfő vaskos, putyinista propagandát adott elő Balatonfüreden.

A „háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat” – köztük a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzatot –, a „Gyurcsány vezette baloldalt” és a háborús időkben „nyerészkedő nemzetközi spekulánsokat” nevezte meg a párt ellenfeleinek Orbán Viktor a Fidesz-KDNP szerdán kezdődött, balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén – derül ki a Magyar Nemzet beszámolójából.

Orbán a „háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok” tagjainak nevezte továbbá a „háborúpárti brüsszeli bürokratákat és a háborúpárti politikusokat” is, illetve azt mondta, „kilóra megvették a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amely azt teszi, amit megbízói kérnek”. A kormányfő neoszovjet stílusú beszédében azt állította, a „dollárbaloldalt a nemzetközi spekulánsok pénzelik”, akiknek „emblematikus alakja” – ki nem találnák – Soros György, aki az egykori Soros-ösztöndíjas állítása szerint „már évekkel ezelőtt megírta, hogy a közép-európai országokat kell felhasználni egy proxyháborúra Oroszország ellen, mert a közép-európaiak jobban tűrik a háborúval együtt járó emberáldozatokat, mint a Nyugat (!)”.

Orbán kijelentette, az idén is azt várja el képviselőtársaitól, „amit eddig is: szorgalmat, csapatszellemet és »bátorságot«”.

A miniszterelnök állítólag azt mondta, a sopronbánfalvi kolostorban tartott háromnapos stratégiai kormányülésen megvitatták, hogy „kell-e módosítani a háborúhoz való magyar hozzáálláson”, és arra a megállapodásra jutottak, hogy nem kell. „A magyar emberek (a »nemzeti konzultáción« nemmel szavazó körülbelül 1,35 millió) így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz” – fogalmazott.

A lap értesülései szerint a kormányfő beszédében hangsúlyozta: „nem szurkolunk senkinek, mert ennek a háborúnak nem lehet győztese”. Míg korábban azt mondta, Oroszországnak győznie kell, most már úgy vélekedett, Moszkva nem győzhet, mert „Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ”, igaz, rögtön hozzá is tette, hogy nem lehet Oroszországot, mint atomhatalmat sarokba szorítani, mert „atomháborút robbanthat ki”.

Orbán szerényen úgy vélekedett, „az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz-KDNP állásfoglalása, mert életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, ezért azonnal tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek” (sajnos ezúttal sem mondta el, hogy ezt miként lehetne megvalósítani, Putyin legutóbbi beszédéből pedig egyértelműen kiderül, hogy nem lehet az orosz elnökkel tárgyalni).

A miniszterelnök a Kreml felelősségét ismét nem firtatva úgy értékelte, Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert „a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására”. „A háborúra adott válaszok, a »szankciócunami« (amely büntetőintézkedéseket a magyar kormány is rendre jóváhagy) elkezdte gyengíteni az európai gazdaságot, miközben az olcsó energiában gazdag Amerikát mindez meg sem érinti” – fogalmazott. Majd úgy értékelte, „gyengülni kezdett Európa katonai ereje is, mert a háború az európai hadseregek készleteit csökkentette, pótlásukról azonban nem gondoskodtak”.

Orbán úgy vélekedett, „Európa elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét”, ezért a kormányfő szerint „meg kell védeni Magyarország függetlenségét, meg kell védeni a »békepárti« (putyinista) álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben, meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, »háborút« kell indítani az infláció ellen (amelyről persze Brüsszel tehet, de a pénze azért továbbra is kell), meg kell védeni a munkahelyeket, a családokat és az időseket és a munkából élőket”. Végül pedig „erősíteni kell Magyarország katonai erejét, hiszen a békéhez erő kell.

Orbán „betegségnek” nevezte a propagandisztikus „szankciós inflációt” és „vírusnak” a „brüsszeli szankciót” (amelyet a kormány minden egyes alkalommal végül elfogadott).

A kormányfő véleménye szerint a szankciós infláción „Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat, hiszen 2022-ben az előrejelzések szerint a világ olaj- és gáziparának profitja 500 milliárdról 834 milliárd dollárra nőtt”. Orbán szerint extraprofit jelenik meg a hazai energiavállalatoknál, bankoknál, a kereskedelmi multiknál, a gyógyszercégeknél, amiből azonban a kormány „rezsivédelmi alapot” csinált, és Orbán egyfajta „Robin Hoodként” tetszelegve úgy fogalmazott, „mi nem nézzük tétlenül az extraprofit keletkezését, elvesszük és visszaadjuk az embereknek.”