Fidesz;NATO;Svédország;Finnország;Győri Enikő;

2023-03-08 06:00:00

„Úristen, mit akarnak ezek itt…” – Ezt látta a fideszes EP-képviselő a svéd házelnök arcán

Győri Enikő szerint a magyar kormánypárti küldöttség konkrét időpontot nem említett, de jelezte, hogy Országgyűlés heteken belül szavaz a skandináv ország NATO-csatlakozásáról. 

A svéd média valóban megágyazott ennek a látogatásnak, a szó negatív értelmében. Mindent elkövettek, hogy ez a tárgyalás ne menjen jól, ne legyen konstruktív – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője a Hír TV kedd esti adásában.

Győri Enikő is tagja annak a delegációnak, amely Svédországban és Finnországban tartózkodik a két ország NATO-csatlakozása miatt. A politikust online kapcsolták a műsorba Stockholm után már Helsinkiből, ahol ma tárgyal a kormánypárti küldöttség.

- osztotta meg benyomásait Győri Enikő. Hozzátette, hogy a parlamenti alelnök egy nagyon komoly jó tárgyalásvezetéssel megtörte a jeget és elmondhatta a magyar fél, miért van ott. Azt gondoljuk, hogy a NATO erősebb lesz a svéd csatlakozás által, azonban svéd részről nagyon sok olyan negatív komment hangzott el magas rangú politikai vezetőktől, amelyek elfogadhatatlanok - jegyezte meg. Éppen ezért „helyre kellett hozni” a dolgokat, a tárgyalások pedig tisztességes légkörben zajlottak, s nagyon őszinték voltak. 

– Mi azt kértük, hogy mielőtt kritizálnak, először tájékozódjanak, és mindig a tényeket vegyék figyelembe, és az alapján fogalmazzanak meg véleményt, ne sajtócikkek alapján, vagy azért, mert valakitől valamit hallottak – ismertette. Kitért arra is, hogy Finnországban annyiban más a helyzet, hogy ott kampány van, s Magyarországot a belpolitika részévé teszik. Ezt helytelenítette, mondván, „egymáson akarják elverni a port, de azt ne rajtunk keresztül tegyék.”

Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy svéd részről elhangzott egy olyan vélemény, miszerint a magyar parlament két héten belül ratifikálhatja ezt a NATO-csatlakozásról szóló egyezményt.

Győri Enikő erre azt felelte, nem mondtak időpontot. Egyúttal ismertették, hogy a múlt héten kezdődött erről a vita az Országgyűlésben. 

- zárta nyilatkozatát a fideszes politikus.