UEFA;MLSZ;Csányi Sándor;magyar futballválogatott;molinók;Nagy-Magyarország;

Vihetik nagy-magyarországos molinóikat a szurkolók a Puskás Arénába a válogatott meccseire

Csányi Sándor MLSZ-elnöknek sikerülhetett meggyőznie az UEFA illetékeseit.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) engedélyezi a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire, ugyanis a szervezet honlapján közölték, hogy egyértelmű állásfoglalását kértek a történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) és a diszkriminációellenes csoportjától (FARE). A közlemény szerint „a két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik”.

Az MLSZ, írták, a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja, négy feltétellel:

  • Kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja;

  • Más szimbólum vagy felirat nem, csak piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;

  •  A molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;

  •  A molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

A magyar szövetség szerint ugyanakkor „ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak”.

A magyar labdarúgó-válogatott következő két mérkőzése a Puskás Arénában lesz, ahol most csütörtökön 19.30-kor kezdődik a Magyarország-Észtország felkészülési mérkőzés, míg négy nappal később a Magyarország-Bulgária Eb-selejtezőt rendezik meg 20.45-kor.

Amint arról korábban lapunk is beszámolt, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke február elején az M4 Sportnak adott interjújában azt közölte, hogy „próbálják elfogadtatni az európai szövetséggel (UEFA) a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót”. Érvelését azzal támasztotta alá, hogy azt MLSZ szerint a Nagy-Magyarország jelkép nem hordoz politikai üzenetet, illetve az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, és amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt.

Emlékezetes az is, hogy komoly diplomáciai bonyodalmakat okozott, hogy tavaly novemberben Orbán Viktor miniszterelnök egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálban pózolt a 109-szeres magyar válogatott Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén, amikor a magyar labdarúgó-válogatott vasárnap 2-1-re legyőzte Görögországot.