miniszterelnök;Orbán Viktor;Svédország;NATO-csatlakozás;

A svéd kormányfő válaszokat követel Orbán Viktortól a svéd és finn NATO-csatlakozás szétválasztása miatt

Ulf Kristersson jelezte, ezt még a ma kezdődő EU-csúcson fel fogja vetni Orbán Viktor előtt.

Válaszokat követel Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miért döntött úgy az Orbán-kormány, hogy szétválasztja a svéd és finn NATO-csatlakozás tárgyalását az Országgyűlésben – írta az Aftonbladet.

– Fel fogom tenni ezt a kérdést – idézi a Telex cikket –, hogy most mi okból választják külön Svédországot Finnországtól. Ezek olyan jelzések, amilyeneket korábban nem kaptunk, szóval ezt mindenképp fel fogom hozni ma – mondta Ulf Kristersson. Csütörtökön Brüsszelben találkoznak az uniós tagországok vezetői.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a múlt pénteken jelentette be, hogy a kormány támogatja Finnország NATO-csatlakozását, amelyről március 27-én szavazhatnak, ám közölte, hogy Svédország ügyében később döntenek. „Érdekesség”, hogy február végén még azt mondta, normál ügymenetben szavaznak Svédországnak és Finnországnak az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásáról.

Kövér László házelnök szerdán mindössze annyit mondott, hogy „a közeljövőben” elfogadják a svédek csatlakozási kérelmét is.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón pedig arról beszélt, „nem tudja, mi baja a Fidesz-frakciónak a svédekkel”. Szerinte is „komoly realitása” van annak, hogy még tavasszal szavaznak a kérdésről, igaz, mint azt a portál megjegyzi, októberben még azt tartotta valószínűnek, hogy még az őszi ülésszak során döntenek a kérdésről.

Mint arról a Népszava is beszámolt korábban, a magyar kormány pont a két ország NATO-csatlakozásának ügyében kezdett el „vitát” mímelni házon belül: először Kocsis Máté beszélt arról korábban, hogy a képviselőcsoporton belül akadnak olyan vélemények, amelyek szerint az új tagok belépése eszkalációt jelenthet a háborúban”, majd Orbán mondta azt később, bár a csatlakozási kérelmek támogatására kérték az Országgyűlést, a kormánypárti frakciók egy része „nem túl lelkes”.