nyereség;Mészáros Lőrinc;Opus Global;

A Mészáros Lőrinc-féle OPUS-on nem fog a válság: 34 milliárdos nyereséget zsebelt be tavaly

Elvégre ha valaki okosabb, mint Mark Zuckerberg, nincs lehetetlen.

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2022. évi, a nemzetközi beszámolási szabvány (IFRS) szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő OPUS GLOBAL Nyrt. A felcsúti Mark Zuckerberg vállalatcsoportja tavaly átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget, jelentősen növelte árbevételét, és a gazdasági nehézségek közepette is megőrizte eredményességét. Az energiaválság sújtotta világpiaci környezetben csaknem megduplázta nettó árbevételét és üzemi eredményét, a teljes átfogó eredménysoron pedig 22,2 milliárd forint nyereséget ért el - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. konszolidált szinten 535,3 milliárd forintos működési bevétel mellett több mint 74 milliárdos EBITDA-ról (kamat, értékcsökkenés és adózás előtti eredmény) számolt be 2022. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében, amely csaknem megduplázódott a tavalyi eredményéhez képest. Ez - a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték - egy év alatt közel 30 milliárd forinttal nőtt, az EBITDA-marzs pedig megközelítőleg 14 százalékot ért el - írták.

Az üzemi eredmény 34 milliárd forint nyereség lett, ami csaknem 17 milliárdos eredménynövekedést jelent 2021-hez képest. Az OPUS Csoport konszolidált adózott eredménye tavaly 22,2 milliárd forintot ért el, az eszközérték története során első ízben átlépte az 1000 milliárd forintot (1042,5), 153 milliárd forintos éves növekedés mellett. A konszolidált saját tőke értéke 2022 év végére 30 milliárddal, 343,2 milliárd forintra emelkedett - közölték, hozzátéve, a cégcsoport a pénzügyi eredményekben úgy ért el növekedést 2022-ben, hogy a munkavállalók száma érdemben nem emelkedett, a 2021-es 4649 fővel szemben 2022 év végén 4 665 fő dolgozik az OPUS Csoport eredményessége érdekében.

Mint írták, a német Scope független minősítő cég 2023. márciusában immár ötödik alkalommal erősítette meg az OPUS GLOBAL Nyrt. kiemelkedő hitelminősítését. A vállalati stabil 'BB' minősítés mellett a kötvénykibocsátáshoz kötődő 'BBB-' minősítést is ismételten megerősítették.

A közlemény szerint a társaság menedzsmentje sikernek könyveli el, hogy az OPUS Csoport stratégiájának megfelelően megerősítette a Cégcsoport öt (energetika, ipar, mezőgazdaság és élelmiszeripar, turizmus, vagyonkezelés) divízióját. A Magyarországon "egyedülállóan széleskörű", több iparágat magába foglaló struktúra nyújt masszív alapot a cégcsoport további eredményes és megbízható értékteremtéséhez.

A 2022-es év meghatározó stratégiai célkitűzése az energetika szegmens 2021-es kiépítése után annak integrációja (OPUS TIGÁZ, OPUS TITÁSZ), amely sikerrel megvalósult: tavaly az OPUS Csoport a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé vált. A turizmus szegmens 2022-ben a háborús helyzet miatt kialakult energia ársokk, a szállodafelújítások miatti átmeneti kapacitáskiesés és az emelkedő infláció ellenére figyelemre méltó eredményt tudott realizálni, a 2019. évi rekordhoz közeli árbevétellel. Az ipari szegmensen belül 95 százalékos súllyal bíró építőipar válságállóságát bizonyítja, hogy a megrendelés-állomány kiegyensúlyozottsága megmaradt 2022-ben is. A mezőgazdaságot és élelmiszeripart az energiaár és az inputanyagok jelentős drágulása mellett az aszály is sújtotta, ennek ellenére az élelmiszeripari szegmens 10 százalékos növekedést tudott realizálni, a legtöbb mutató a tavalyi mínusz tartományból 2022-ben pozitívba fordult - áll a közleményben.

Azt is írták, hogy a Mészáros Lőrinc-féle cégcsoport menedzsmentje, a teljes cégcsoport, és valamennyi munkavállalójuk tevékenységük során elsődlegesen arra fókuszálnak, hogy az egyes szegmensek egymást erősítsék, és a lehető legtöbb területen kiegészítsék egymást. Mindezt annak érdekében, hogy az eredményesség és hatékonyság növelése mellett megőrizzék a cégcsoportba tartozó vállalatok vezető piaci pozícióit - fogalmaztak.