Magyarország;látogatás;Ferenc pápa;

2023-05-02 17:35:00

Semjén Zsolt szerint Ferenc pápa csodát tett Magyarországon, az egész amúgy hétmilliárd forintba került

Eddig titkoltak, mekkora összegről van szó.

Történelmi, üdvtörténeti látogatásnak minősítette Ferenc pápa magyarországi útját Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a keddi sajtótájékoztatóján. A „Szentatya karizmájának” köszönhetően szerinte a „Szentlélek tapintható módon volt jelen” a látogatás három napja során.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a sok ezer szervezőnek és a sajtónak, valamint külön is a „politikai paletta minden oldalának”, amiért felelősségteljesen, méltó módon viszonyult a pápalátogatáshoz. A komolyan vehető politikai élet egésze jól vizsgázott – jelentette ki. Azzal, hogy ilyen békesség jött létre, Ferenc pápa megtette első csodáját. Kiderült: van, ami fontosabb a pártpolitikánál. A látogatás miatt később tartották meg a P. Mobil koncertjét a Papp László Sportarénában és a FTC-UTE meccset. Semjén köszönetet mondott az együttesnek és a futballszurkolóknak is. A pápa – állapította meg Semjén Zsolt – jól érezte magát, aminek számtalan jelét adta. Hangsúlyozta: „megszívleljük azt”, amit a pápa mondott.

Veres András győri püspök, a katolikus püspöki kar elnöke is úgy fogalmazott, hogy érezni lehetett a „Szentlélek kiáradását”. Értelmezésében a pápa látogatása olyan nemzeti ünnep volt, amely éveken keresztül el fog kísérni bennünket. Tóth Tamás, a püspöki kar titkára szerint a háromnapos rendezvény egyedülálló lehetőséget teremtett arra, hogy megmutassuk a világnak, kik vagyunk mi, magyarok.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója és Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes egyaránt arról számolt be, hogy

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közölte: az elmúlt több mint egy évtizedben Magyarországon az állam és egyház kapcsolatának új modellje jött létre, amely nem alá- és fölérendeltségből, hanem a feladatok megosztásából és együttműködésből táplálkozik. A pápalátogatás költségeit az állam fedezte. Kovács Zoltán bejelentette, hogy a pápalátogatásra hétmilliárd forintot különítettek el, ennyibe került a háromnapos rendezvény.

Az ATV kérdésre Semjén Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy Ferenc pápa és Hilarion orosz metropolita találkozója az Apostoli Nunciatúrán történt, ez nem volt része a hivatalos programnak. Szombaton délelőtt Semjén Zsolt is találkozott a metropolitával, erről – azon túl, hogy a Petőfi téri templom rekonstrukciójáról és a Kossuth téri szentmiséről egyeztettek – nem árult el részleteket.

Gégény István katolikus hittanár, a Szemlélek keresztény portál lapigazgatója előzőleg azt nyilatkozta a Népszavának, biztos tudása van arról, hogy a pápa programjában szerepeltek olyan találkozók, néhány perces négyszemközti beszélgetések – például teológusokkal –, amelyek nem kerültek nyilvánosságra. Neveket nem említett. A Népszava kérdésére, hogy mit tudnak ezekről a találkozókról, Semjén Zsolt nem szolgált érdemi információval, és Veres András püspök is csak ennyit mondott: „semmit”.

Ferenc pápa hangsúlyosan beszélt Budapesten az emberek közötti hidak építéséről és a mások iránti nyitottságról. Megkérdeztük Semjén Zsoltot, hogy személy szerint ő vagy a kormány ennek jegyében tervezi-e, hogy gesztusokat tesz az ellenzéki pártok felé. A miniszterelnök-helyettes állította, a maga részéről hajlandó ellenségeskedés helyett értelmes párbeszédet folytatni. Nem szelektál a pápa üzenetei között, nemcsak azokat veszi komolyan, amelyek megerősítik nézeteit, hanem azokat is, amelyek lelkiismeret-vizsgálatra késztetik.