Orbán-kormány;fellépők;Donald Trump;Alapjogokért Központ;CPAC;

Tucker Carlson mellett szexuális zaklató, antiszemita kongresszusi képviselő és csalásért vád alá helyezett sztárvendég is díszeleg az új budapesti CPAC-en

Az illusztris társaságban Orbán Viktor és kormányának több tagja is helyet kapott.

Nyilvánosságra hozták a közpénzmilliárdokkal kitömött kormánypárti Alapjogokért Központ által menedzselt, holnap kezdődő CPAC Hungary tervezett programját. Sztárfellépőkből nincs hiány, ahogy a hozzájuk köthető botrányokból sem – készített egy összegzést a 444.

Az Alapjogokért Központon keresztül a magyar adófizetők által finanszírozott kétnapos konferencia nyitószónoka természetesen Szánthó Miklós lesz, az Orbán-kormány propagandáját terjesztő intézmény főigazgatója. Mellette felszólal még Orbán Viktor magyar és Irakli Garibashvili grúz miniszterelnök is.

A negyedik nyitószónok Matt Schlapp, az American Conservative Union elnöke. Ő nemrégiben azzal szerepelt a hírekben, hogy egy republikánus politikai aktivista kitartó és kéretlen szexuális közeledéssel vádolta meg. A férfi elmondása szerint tavaly október 19-én Schlapp italokat vett neki két bárban, majd beült mellé egy autóba, állítása szerint azért, hogy a szakmai jövőjéről egyeztessenek, ehelyett azonban kéretlenül tapogatni és fogdosni kezdte az ágyékát. Később súlyosbodott a helyzet, amikor visszavitte a politikust a szállodába, Matt Schlapp hosszasan simogatni kezdte a nemi szerve környékét, amitől a férfi elmondása szerint teljesen lefagyott. A politikus ezt követően felhívta a szobájába, de ő nemet mondott és amilyen gyorsan csak tudta, elhagyta a helyszínt. A politikus ezután sem állt le és telefonon hívogatni kezdte a férfit.

A No woke zone névre hallgató szekciót a Fox Newstól nemrég elbocsátott Tucker Carlson nyitja, aki azon túl, hogy előszeretettel terjeszt álhíreket, egy nemrégiben kiszivárgott e-mail tanúsága szerint a rasszizmus sem áll tőle annyira távol. Őt Andrej Babis volt cseh miniszterelnök követi, aki ellen éppen európai uniós támogatások elcsalása miatt folyik büntetőeljárás.

A délután kettőkor kezdődő, A haza minden előtt című szekcióban az oroszpárti Paul Gosar arizonai kongresszusi képviselő lesz hallható, aki a republikánusok szélsőjobboldali szárnyán belül is szélsőségesnek számít, előszeretettel oszt meg antiszemita tartalmakat is. Korábban azzal vádolta meg Soros Györgyöt, hogy a holokauszt idején zsidókat jelentett fel a náciknál.

Feltehetően péntek reggel 9-kor jelentkezik be Donald Trump, legalábbis a titokzatos „Videóüzenet az Egyesült Államokból” programpont alapján másra nehéz következtetni. (Más kérdés, hogy Miamiban és New Yorkban akkoriban hajnali három óra lesz – a szerk.)  A volt amerikai elnököt jelen állás szerint szexuális erőszakkal, rágalmazással és 34 rendbeli csalással helyezték vád alá, utóbbi a Stormy Daniels pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénzzel van összefüggésben.

Délután kettőtől felszólal a volt elnök főtanácsadója és vezető stratégája, Steve Bannon is, aki ellen jelenleg csalás miatt zajlik eljárás, ugyanis a vád szerint az amerikai-mexikói határkerítés építésére gyűjtött adományokat több társával együtt inkább saját magára költötte. Emellett később négy hónap börtönre is ítélték, miután nem volt hajlandó megjelenni a Capitolium 2021. évi ostromát vizsgáló kongresszusi vizsgálóbizottság előtt. Az ítélet ellen Steve Bannon fellebbezett.

Az eseményen Orbán Viktor mellett számos egyéb kormánytag, név szerint Varga Judit igazságügyi miniszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Nagy István agrárminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is felszólal majd.