Magyar Honvédség;beszéd;propaganda;belpolitika;homofóbia;Szalay-Bobrovniczky Kristóf;orosz-ukrán háború;CPAC;

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyar haderő soha nem lesz sem LMBTQ, sem gendersemleges

A honvédelmi tárcavezető beszélt az orosz-ukrán háborúról is, amellyel kapcsolatban természetesen ő sem firtatta Oroszország felelősségét.

A magyar haderő soha nem lesz sem LMBTQ, sem gendersemleges – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf pénteken a CPAC Hungaryn .

A Donald Trump videóüzenete után beszélő honvédelmi miniszter szándékosan, érezhető gúnnyal félrebetűzte az LMBTQ betűszót.

A miniszter szerint Magyarországon az „ellenség” célba vette a vallást, az egyházat, az iskolát és a családokat, amelyek „megszállása a nemzeti katasztrófa receptje”. Az iskolákról beszélve azt mondta, a gyerekek lelkére támadtak volna „valakik”, de ezt szerinte sikerült megállítani.

Később azonban tisztázta, hogy az LMBTQ-témáról beszél, ezzel kapcsolatban pedig kitért arra: ahogyan az iskolák kapujában megállították a családra szerinte veszélyes eszméket, úgy a laktanyák kapujában is meg fogják.

Donald Trump üzenetével kapcsolatban megjegyezte, embert próbáló feladat a volt amerikai elnök után beszélni, ehhez „minden harci tapasztalatát össze kell szednie”. Harci tapasztalatból neki nincs túl sok, a tárca honlapján szereplő önéletrajzából csak annyi derül ki, hogy tartalékos századosként különféle beosztásban szolgált a Magyar Honvédségnél.

Konkrétumok említése nélkül a honvédelmi miniszter felidézte, hogy a történelem során Magyarországnak rengetegszer kellett magát fegyverrel védenie háborúk, harcok és szabadságharcok formájában. Utóbbinál egy kicsit elakadt a szava, ami nem meglepő, mivel az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta az Orbán-kormány kínosan ügyel arra, hogy ki se mondja, kivel szemben kellett például 1956-ban szabadságharcot vívni.

Ennek szellemében röviden Szalay-Bobrovniczky Kristóf röviden kitért az orosz–ukrán háborúra is – és a megszokott kormányzati kommunikációhoz hasonlóan ő is ügyelt arra, hogy Oroszországot véletlenül se nevezze meg. Hozzátette, a katonai frontvonalak nem mindig egyeznek a béketárgyalások során megállapított vonalakkal, amit nehéz lenne máshogy értelmezni, minthogy szerinte Ukrajnának a „béke” érdekében talán inkább le kellene mondania területei egy részéről.

A tárcavezető kiemelte a NATO szerepét és beszélt a magyar–amerikai kapcsolatok jelentőségéről is. Ezekről úgy gondolja, az Egyesült Államok nem csak a NATO legerősebb tagállamaként fontos nekünk, hanem a politikai kapcsolat minősége is meghatározó. Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel arról beszélt, hogy Egyesült Államok háborús kampányt folytat Magyarország területén az orosz csapatok Ukrajnából kivonását sürgető plakátokkal.