Orbán-kormány;Szerbia;zavargás;NATO;Koszovó;magyar katonák;

2023-05-30 14:40:00

A koszovói zavargás résztvevőinek egy része Szerbiából érkezhetett balhézni

Akadt, akiről már kiderült, hogy amúgy hivatásos szerbiai rendőr, mellesleg gyanúsan sok volt a tüntetők kezében a vipera és a gumibot.

Lapunk nemrég számolt be néhány felvételről, amelyek egyebek között arról tanúskodtak, miként estek neki Koszovóban a szerb tüntetők a NATO irányítása alatt álló KFOR főként olaszokból és magyarokból álló békefenntartó erőinek. A zavargások következtében a KFOR szerint 19, a Honvédelmi Minisztérium szerint több mint 20 magyar katona sérült meg.

Az esetről készült felvételeket tanulmányozva időközben kiderült, hogy bizony nem minden tüntető helyi szerb lakos: a Délhír beszámolója szerint az egyik, gumibottal ütlegelő szerb férfiról például kiderült, hogy valójában a szerbiai belügyminisztérium hivatalos állományába tartozó rendőrként dolgozik, Dragan Smigićnek hívják. A lap felidézi, hogy a felvételek tanúsága szerint a szerb tüntetők pirotechnikai eszközök mellett viperát, gumibotot és más fegyvereket is használtak – amelyek jellemzően a rendőri intézkedés eszközei.

„Vajon a magyar hatóságok és a Honvédelmi Minisztérium számon kérik-e a szerbiai belügyi tárcát, amiért a munkatársaik magyar hivatásos katonák életére törnek?” – teszi fel a kérdést a Délhír, amely alighanem költői: lapunk szintén megírta, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel ellentétben Orbán Viktornak mindezidáig az ingerküszöbét sem érte el a téma, és Szijjártó Péter is meglehetősen szűkszavúan nyilvánult meg az ügyben, a történteket pedig ezidáig ő sem érezte szükségesnek elítélni. Az Orbán-kormány viszonya pedig köztudomásúlag igen szívélyes Belgráddal, olyannyira, hogy a külgazdasági és külügyminiszter néhány napja szerbül szólalt fel a szerb kormánypárt erődemonstrációján.