abortusz;rendelet;Pintér Sándor;belügyminiszter;megélhetés;magzati élet;szívhang;

Semmit nem segít Pintér Sándor szívhangrendelete, sőt, még nőtt is az abortuszok száma

A hormonális fogamzásgátlás minél széleskörűbb elterjesztése lehet az igazi megoldás. 

Nemhogy csökkent volna az elvetetett magzatok száma Magyarországon az  abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő úgynevezett szívhangrendelet tavaly szeptemberi hatályba lépése óta, hanem ellenkezőleg: 2022-ben tíz év óta először négy egymást követő hónapban emelkedett – írja a Válasz Online a KSH országos és az egészségbiztosító kórházi adatai alapján, kiemelve: hat megyében az abortuszok számának növekedése a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta.

A cikk szerint a helyzet szinte biztosan nem a szívhangrendelet miatt alakult így, annak ugyanis – a korábbi kormányzati várakozásokkal szemben – nem mutatható ki lényegi hatása. Az valószínűsíthet, hogy a megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülő párok vetethették el a magzataikat, így egy évtized után először 2022-ben nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma, és a száz élveszületésre eső pedig még emelkedett is. A Válasz Online felidézi, hasonló történt a 2008–2010-es válság idején is, amikor utoljára nőtt a terhességmegszakítások száma és aránya több évig tartó születési visszaesést okozva. 

Amint arról a Népszava is beszámolt, tavaly szeptember 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet. A három nap múlva hatályba is lépett jogszabállyal Pintér Sándor a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló, akkor húsz éves jogszabály mellékletét, a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot módosította. A lényege, hogy a beavatkozást csak akkor lehet elvégezni, ha a nőnek megmutatták a magzat életjeleit, jellemzően a szívhangját.

Ugyanakkor mára kiderült, a családok döntését érdemben nem befolyásolta az a kényszer, hogy a nőknek magzatuk életjeleivel kell szembesülniük, mielőtt elvégzik rajtuk a műtétet. – A szigorítás nem több a kormánnyal időnként együtt szavazó radikális jobboldalnak tett politikai gesztusnál, ami mögött érzelmek és indulatok igen, szakmai érvek viszont nem álltak. Miközben a nem kívánt terhességek elkerülésének Magyarországon is immár hatvanéves módszere van, mégpedig a hormonális fogamzásgátlás, amelynek széleskörű alkalmazása a valóban csökkenthetné az abortuszok számát a legelmaradottabb térségekben is.