Orbán-kormány;ellenzék;törvény;sajtó;korlátozás;hatalom;szuverenitás;

Még be sem nyújtották, máris világhírű lett a Fidesz törvénye a magyar szuverenitásról

A The Guardian cikket közölt a hamarosan benyújtandó törvényjavaslatáról. Az írás kiemeli, a terv félelmet kelt Magyarországon az ellenzék, a civil szervezetek és a média körében, és a jogszabály nem szól másról, mint a megmaradó kritikus hangok elhallgattatásáról, a hatalom megerősítéséről.

Még nagyobb nyomást gyakorolhat Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a független médiára és a civil társadalmi csoportokra éppúgy mint az ellenzéki pártokra – szűrte le a The Guardian abból a törvényjavaslatból, amelyet kedden akar benyújtani a Fidesz az Országgyűlésben. Ez a törvényjavaslat egy új hatóság létrehozásáról szól, amelynek feladata a Magyarország „szuverenitását” veszélyeztető tevékenységek a „külföldi befolyásolás” korlátozása.

A brit lap szerint az Orbán-kormány már néhány részletet is közölt a terveiről, és is jelezte, hogy az új jogszabály kiterjed majd a politikai pártok külföldi finanszírozásának megakadályozására, de olyan sajtóorgánumok és civil szervezetek ellen is fellépnének, amely szerintük „Washington és/vagy Brüsszel befolyása” alatt állnak. 

Az írás kitér arra is, L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját arra hivatkozva hivatkozva rúgták ki, hogy nem hajtotta végre az úgynevezett „gyermekvédelmi törvényt”, s nem tiltotta ki kellő hatékonysággal a World Press Photo kiállításról a 18 éven aluliakat, mert ott két fotón LMBTQ+ emberek is láthatók voltak. Erre egyébként – amint a leváltott főigazgató is felhívta a figyelmet –, a törvény nem ad lehetőséget. Hozzáfűzik, Orbán Viktor már több mint egy évtizede hatalma megszilárdításával és pártja befolyásának a közélet minden területére való kiterjesztésével foglalkozik, és nemzeti érdekként hirdeti, hogy a külföldiek beavatkoznak a magyar politikába, ahogyan az őt kritizálók is. 2017-ben a parlamenttel elfogadtattak egy civil szfére elleni törvényt, amely azonban elbukott az Európai Unió Bírósága előtt.

Lapunk is írt arról, hogy a múlt héten Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője közölt részleteket a szuverenitás-védelminek nevezett javaslatból, amely  szerinte kész is van, de „az uniós tárgyalások miatt kivárnak a parlamenti benyújtással”. Szerinte a törvénycsomaggal azt akarják elérni, hogy példát lehessen statuálni azokkal, akik külföldi érdekekért „elárulják” a hazát. Az új állami szervezet leginkább az – egykor szebb napokat látott – ombudsmani hivatalhoz, illetve az Állami Számvevőszékhez lenne hasonló.