KSH;GDP;infláció;Szijjártó Péter;

A Szijjártó Péter-féle külügyminisztérium volt befektetési menedzsere a KSH új osztályvezetője

Tréfás András a HIPA-tól, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől igazolt át.

A héten két olyan adatot is közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amilyet a kormányzat remélt: októberre sikerült hozni a miniszterelnök által hónapok óta szajkózott egyszámjegyű inflációt, a GDP, a bruttó hazai termék pedig kijött a negatív tartományból. Ezeket az adatokat pedig már a részben megújult stáb számolta a KSH-nál – derül ki a 24.hu cikkéből.

A portál korábbi beszámolója nyomán lapunk is megírta, hogy hirtelen távozott a a Központi Statisztikai Hivataltól a nemzeti számlák főosztályának vezetője, aki 27 éven át számította a bruttó hazai terméket.

A 24.hu szerint a cikk megjelenése óta is változott a kulcsfontosságú szervezeti egység vezérkara, a hat vezetői posztból további háromnál változás történt az utóbbi hónapokban. 

Habár az infláció letörését Orbán Viktor miniszterelnök fő feladatként kezelte, hónapokig betöltetlen volt a fogyasztói árak osztály vezetői posztja a KSH-ban. A pozíció évekig a fiatal, de felkészült inflációs szakember hírében álló Quittner Péteré volt, ám ő áprilisban visszament korábbi munkahelyére, a Magyar Nemzeti Bankba. Mivel nem volt gazdája a szakterületnek, a portál szerint azt sokáig a korábbi főosztályvezető volt kénytelen felügyelni és koordinálni.

Az inflációs osztály élére végül Tréfás András került, akitől a 24.hu megtudta, hogy október eleje óta vezeti a fogyasztói árak osztályát. LinkedIn-profilja alapján

közgazdász végzettséggel rendelkezik, és a HIPA-tól, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől igazolt át.

A HIPA a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó országos szervezet. A legfontosabb feladata, hogy térítésmentes szakmai segítséget nyújtson azon külföldi és magyar vállalatoknak, amelyek Magyarországon kívánnak befektetni. Tréfás elsősorban befektetések menedzselésével, állami támogatásokkal kapcsolatos tapasztalatokat szerezhetett az előző munkahelyén.