olimpia;úszás;felkészülés;Hosszú Katinka;

Hosszú Katinka visszatér, készül a hatodik olimpiájára

Két kedvenc számában, 400 és 200 méter vegyesen próbálja meg kiharcolni az olimpiai szereplést. Utóbbiban még mindig az ő 2015-ös ideje a világrekord.

Visszatér a versenyzéshez Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő, akinek fő célja, hogy jövő nyáron, Párizsban a hatodik ötkarikás viadalán is ott legyen.

A 34 esztendős klasszis az Indexnek adott interjúban árulta el, hogy első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

A kilencszeres világbajnok elárulta, április-május környékén térhet úgy vissza, hogy már nem csak magának méri az időt. Hozzátette, az olimpiai szintidőt egészen júniusig lehet teljesíteni, és több lehetősége is lesz erre. Megjegyezte, várhatóan két kedvenc számában, 400 és 200 méter vegyesen - utóbbiban még mindig az ő 2015-ös ideje a világrekord - próbálja meg kiharcolni az olimpiai szereplést.

Az interjúban Hosszú Katinka érintőlegesen kitért az úszóakadémiája sorsára is, amelynek az elindítására végül nem kapott lehetőséget, de a kérdést elintézte azzal, hogy azóta támadt már egy nagy lehetősége, de erről egyelőre nem beszélhet. Nemsokára indul egy úszáselemző online platform, aminek az a lényege, hogy videókat lehet feltölteni, amelyeket ő maga elemez majd. Ez egy nagyon izgalmas projekt – kockáztatta meg. 

Az Index nem kérdezte Hosszú Katinkát arról, hogyan eshetett ki a NER-nél a pikszisből és a kissé ambivalens viszonyáról sem a Magyar Úszó Szövetséggel, arról viszont igen, hogy kapott-e sportdiplomáciai felkérést. Érdemi megkeresés nem érkezett, a jövőt pedig majd meglátjuk – válaszolta erre.

Ami Milák Kristófot illeti, Hosszú Katinka azt mondta,  ő is csak egy ember, még akkor is, ha egészen rendkívüli. – Mindent elért ebben a sportágban, amit el lehet érni. Tizenkilenc éves fejjel fél testhosszt vert Michael Phelps világcsúcsára 200 pillangón, ami az egyik legjobb, ha nem a legjobb száma volt – emlékeztetett, hozzáfűzve, Milák Kristófot támogatni kell abban, amit szeretne, segíteni őt.