KSH;infláció;Eurostat;Központi Statisztikai Hivatal;

2023-12-07 18:16:00

Már a Eurostatot is érdekli, hogyan jött ki az egy számjegyű magyar infláció

Érdekes egybeesés, de hirtelen távozott az a főosztályvezető, aki 27 éven át számította a pénzromlás mértékét, a helyére pedig Szijjártó Péter egyik korábbi beosztottja érkezett. 

A Eurostat egyeztetéseket kezdett a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) az infláció számításának módjairól - írja a Reuters.

Mindez néhány nappal azután derült ki, hogy a KSH két korábbi elnöke, Mellár Tamás, a (jelenleg a Párbeszéd országgyűlési képviselője) és Katona Tamás, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikusa lapunknak nyilatkozva arról beszélt, számítása szerint 11 százalékon ragadt volna az infláció októberben, ha KSH az energiaárakat változatlan súllyal és módon vette volna figyelembe a fogyasztásban. Az uniós hivatal nem tett említést a két ellenzéki politikusról. 

Korábban a kormányzat azt ígérte, hogy az év végére egyszámjegyű lesz a pénzromlás mértéke. Így talán senkit sem lepett meg, de az éves ütem októberben 9,99 százalékos áremelkedést mutatott, ami jóval kisebb lett, mint a 10,4 százalékos piaci várakozás. A KSH a hét elején visszautasított minden feltételezést és azt hangoztatta, hogy számításaik megfelelnek az uniós előírásoknak.

„Véleményünk szerint ezek az ellenőrzések biztosítják, hogy a KSH minden alkalommal megbízható képet adjon az infláció alakulásáról, összhangban a szabályozásokkal és a nemzetközi módszertani szabványokkal” - fogalmaztak válaszukban. A Eurostat úgy reagált, hogy rendszeres párbeszédet folytatnak valamennyi uniós tagállam statisztikai hivatalával a harmonizált fogyasztóiár-index statisztikák összeegyeztetésével és fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről. Emellett rendszeresen ellenőrzik, hogy a módszertani útmutatások megfelelnek-e. Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások eredménye vezethet-e a korábbi magyar inflációs adatok felülvizsgálatához, a Eurostat azt válaszolta, hogy ez elvileg lehetséges, de nagyon ritkán fordul elő. 

A KSH 2022 augusztusában módszertani változást hajtott végre, hogy figyelembe vegye a rezsicsökkentés változásait. Egyúttal jelezték, hogy szakmailag megkérdőjelezhető lenne, ha azért változtatták volna meg a módszertant, hogy így kedvezőbb képet fessenek a pénzromlásról. Éppen ezért ilyesmit nem is fontolgattak - áll válaszukban. 

Furcsa jelek mindenesetre akadnak. Nemrégiben távoznia kellett a hivatalból annak a főosztályvezetőnek, aki korábban 27 éven keresztül számolta az inflációt. Helyére az a Tréfás Gábor érkezett, aki korábban a Szijjártó Péter felügyelte Nemzeti Befektetési Ügynökségnél dolgozott.