Orbán Viktor;zöldpolitika;zöldenergia;kiemelt beruházás;Gyál;Soroksár;Tiborcz István;vegyianyag-elosztó;

Tiborcz István érdekeltsége szerint dehogy lesz veszélyes vegyi anyag Soroksárnál

Ahogyan a nemzet apósa, Orbán Viktor is megmondta, a hatalom zöld ideológiák helyett majd zöld energiákat ad Magyarországnak. 

„Az érintett területen nem lesz akkumulátorgyár, nem lesz hulladéklerakó, és nem lesz semmilyen veszélyes anyag, vegyiüzem vagy vegyianyag-elosztó sem. Ez fel sem merült bennünk” – nyugtatott meg mindenkit a Telex kérdésére a Soroksár és Gyál területén tervezett óriásberuházás fejlesztője, a Földber Ingatlanfejlesztő Kft. Sőt, a portál keddi cikkéből a korábbi aggodalmak és az Orbán-kormány titkolózása ellenére most az is kiderült, hogy az érintett terület jelentős hányadát, 173 hektárt felvásárló, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap közölte: környezetkímélő zöldtechnológiát hoznának ide.

– A beruházással érintett területen a környezetre nagy hatást nem jelentő raktározási célú épületek, utak fejlesztése, továbbá azok környezetkímélő működtetésének biztosítása érdekében tehergépjárművek parkolását és ”zöld hidrogénnel„ való feltöltését biztosító üzemanyagtöltő állomás építése szerepel a terveinkben” – zárta le a hónapokig tartó találgatásokat a Földber. Ez  tájékoztatás, mintha teljes összhangban lenne azzal, amit Orbán Viktor a Fidesz újraválasztott elnökeként pártja novemberi kongresszusán elmondott az ő zöldpolitikájukról:

„Nálunk a zöld pártok a leghangosabb ellenzői a fejlődésnek, a mi zöld politikánk más: zöld energia igen, zöld ideológa nem. (...) A zöldenergiát nem csak termelni kell, hanem tárolni is, ezért jó ha minél több magántőkéből épülnek itt az akkugyárak. Már most is Magyarország lett kelet és nyugat találkozóhelye, ami után ténylegesen is zöldenergia-központja lehet”.

Amint arról mi is beszámoltunk, és azt a Válasz Online megírta, egy szeptember 14-én kelt kormányhatározat kiemelt beruházási célterületként jelölte meg a Soroksár és Gyál területén, az M0-s és az M5-ös autópálya térségében található területeket, amelyekről elterjedt, hogy kínai vegyianyag-elosztó lesz, ami olyan hihetően hangzott, hogy lakossági felháborodást okozott, a Fővárosi Közgyűlés határozatban lépett fel ellene, Karácsony Gergely főpolgármester tiltakozott, sőt Soroksár kormánypárti támogatottságú független polgármestere még aláírásgyűjtést is indított. 

Később Orbán Viktor miniszterelnök tagadta, hogy itt veszélyes vegyianyag-elosztó épülne, de részletekről ő sem beszélt. A Földber a Telexnek most elismerte, hogy „a projekt kezdeti rossz sajtójáért a nem elégséges lakossági tájékoztatás volt a felelős”. Az még nem tudni, hogy mennyibe is kerülne a beruházás, milyen külföldi tőkét vonnának be, egy biztos, hogy építkezni még nem lehet, mert Soroksár képviselő-testülete a területet változtatási tilalom alá helyezte.