Karácsony Gergely;Lázár János;VEKE;Fővárosi Közgyűlés;megszüntetés;felszólítás;Budapest-bérlet;

Rendkívüli közgyűlést akar a VEKE a Budapest-bérlet korlátozása miatt, Lázár Jánost visszaküldte a balettbe ugrálni

A civil szervezet keresetlen szavakkal teszi felelőssé az agglomerációs közlekedés tönkretételéért a minisztert, a főpolgármestert és a BKK-t.

„Kasza kiegyenesedik, bicska a zsebben kinyílik, János. A közlemény szerint Te döntöttél. Átlépted a vörös vonalat, mehetsz vissza a balettbe ugrálni. Meg a lovaidhoz az istállóba. A MÁV-csoport komplett vezetése is elmehet melegebb éghajlatra. Havi ötmillióból plusz jut is telik is. Átok” – ezekkel a mondatokkal adta Lázár János építési és közlekedési miniszter tudtára Facebook-posztjában a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), hogy – mint utólag kiderült – a Budapest-bérlet március elsején gyakorlatilag megszűnik, ezért akkor szerintük Lázárnak távoznia kell.

Arról, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) december 29-i közleményét, amely szerint átmeneti megállapodás született a Budapest-bérlet és a tarifák változatlanságáról, sőt a helyzet rendezésére is van remény, felülírta a MÁV két nappal későbbi közleménye, a civil szervezet nem köntörfalazott: „Várható volt, hogy a BKK gyanúsan szövegezett közleménye nem fejti ki a teljes igazságot. De hogy miért falaznak Lázárnak, az kérdés...”

Egyben felszólították Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal hívja össze az ügyben a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. „Ha nem teszi, bűnrészes. Egyébként sem ártana elszámolnia a minapi közleménnyel, és azzal, valójában mit is írt alá. Hozzák nyilvánosságra az aláírt megállapodást! Verje meg az Isten, hogy ilyen alkalmatlan, buta és gonosz politikusokkal vagyunk körülvéve. Kellene egy kis tisztítótűz. Tegyük tisztába, aki a Budapest-bérlet megszüntetéséről döntött, vagy a döntést elfogadta és aláírta, az politikai hulla” – fogalmaztak egyáltalán nem finomkodva.

Karácsony Gergely 29-én pénteken azt írta a BKK, a MÁV_HÉV és a Volánbusz megállapodásáról, hogy a BKK továbbra is biztosítja a HÉV és az agglomerációs kék buszok működtetésével kapcsolatos szolgáltatásait, így továbbra is érvényes marad a Budapest-bérlet a városhatáron belül a MÁV, a HÉV és a Volánbusz járatain is. Mindaddig, amíg nem jön egy újabb idióta javaslat a kormányoldal részéről.

Ezzel szemben, ahogy lapunkban szilveszterkor  ismertettettük, a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium döntése nyomán MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közölte, hogy mindössze 2024. március 1-ig lehet Budapest-bérlettel utazni a fővároson belül az agglomerációs Volánbusz-járatokon és a MÁV-HÉV járatokon, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) december 29-i háromoldalú átmeneti megállapodása a MÁV-HÉV-vel és a Volánbusszal ugyanis az Építési és Közlekedési Minisztérium döntésének megfelelően ugyanis a két hónapig marad hatályban.