sztrájk;Volán;buszsofőr;

Volánbusz: már több mint ötezer sofőr aláírta, hogy kész az új sztrájkra

Január 28-án és 29-én szüntetnék be a munkát. Azzal riogatják őket, hogy a támogató szignó a főnökök kezébe kerül, aminek rossz következménye lehet.

Eddig 5107 Volánbusz-sofőr  írta alá, hogy a munkáltató nem elégséges bérajánlása esetén kész sztrájkolni – közölte lapunkkal a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke. Dobi István abban az esetben szervez meg egy decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 400 autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges – január 28-ra és 29-re tervezett – sztrájkban. Most 49 százaléknál járnak. Dobi István kijelentette: van remény, de még mindig nem lehet tudni, meglesz-e a szükséges aláírás. A következő három napban – vagyis bértárgyalás napjáig – még szűk 900 buszvezető egyetértésére lenne szükség. Mint mondta, a SZAKSZ-nak 2600 tagja van, tehát más szakszervezethez tartozók, és olyan munkavállalók is az akció mellett vannak, akik egyik szakszervezetnek sem tagjai.

Mint ismert, január 16-án, azaz jövő kedden lesz a MÁV-Volán csoport érdekegyeztető tanács ülése, ahol az erre az évre vonatkozó bérajánlását teszi meg a munkáltató. A SZAKSZ már tavaly szeretett volna erről tárgyalni, de az egyeztetés elakadt. Emiatt is hirdetett munkabeszüntetést decemberben. Az akkori, nem hivatalos értesülés alapján ugyanis a munkáltató 6-8 százalékos béremelést tervezett, ez mára 10-12 százalékosra nőtt. A SZAKSZ viszont 25 százalékos bérfejlesztést tart tárgyalási alapnak, de Dobi István kijelentette: 20 százalék alá semmiképpen nem megy. Úgy fogalmazott: ahhoz, hogy ezért a célért kardoskodjon, a dolgozók többségének mögé kell állnia. Megjegyezte: tudomása van arról, hogy más szakszervezeti vezetők ellenük hangolják a munkavállalókat, és azt mondják, hogy ez csak a SZAKSZ bulija. Azzal is riogatják őket, hogy a támogató aláírás a főnökök kezébe kerül, aminek rossz következménye lehet. Dobi István kijelentette: a kiharcolt béremelést nemcsak a SZAKSZ tagjai kapják meg, a sztrájk pedig a munkavállalók joga, és ha a dolgozók többsége összefog, egyetlen munkaadó sem dönt mindenki kirúgása mellett.

A MÁV-Volán csoport érdekegyeztető tanács ülésén Lázár János közlekedési miniszter is részt vesz. Korábban a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet bérkövetelést irreálisnak és túlzó mértékűnek, a decemberi sztrájkot jogilag erősen vitathatónak, a szakszervezetet felelőtlennek minősítette. A bíróság viszont azóta másodfokon is kimondta: a sztrájk jogszerű volt.

Közben a Mozdonyvezetők Szakszervezete is bejelentette: legalább 18 százalékos bért követelnek, ha sikertelen lesz a bértárgylás ők is felkészülnek a sztrájkra. Ennek előzménye, hogy az Ügyvivő Bizottság felmérte a tagszervezetek álláspontját, és kiderült, a dolgozók kiállnak a 18 százalékos bérkövetelés mellett. Még ezzel a szinttel is csak a három évvel ezelőtti, 2020-as szintre állna vissza a mozdonyvezetők bérének vásárlóértéke.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2023-as éves átlagos infláció 17,6 százalék volt. Évtizedek óta nem látott kiugrásról van szó, KSH adatai alapján utoljára 1997-ben volt hasonló nagyságrendű – 18,5 százalékos – a drágulás.