egészségügy;Pomáz;háziorvosok;megszűnés;ügyelet;órabér;

Megszűnik a háziorvosi ügyelet Pomázon, ha beteg a gyerek, több mint fél órát kell autózni Vácig

Az Orbán-kormány országos egészségügyi átalakításának újabb áldozata az eddigi ügyeleti központként működő, 42 ezer embert ellátó agglomerációs település. A helyzetet elődidéző okok között többen az alacsony ügyeleti díjakat okolják.

Február elsejétől csaknem 40 kilométert kell utazniuk azoknak a pomáziaknak, akik ügyeletre vinnék a gyereküket délután négy óra után, ugyanis a főváros környéki települések közül most Pomázon szűnik meg a háziorvosi ügyeleti rendszer – írja az atv.hu, megemlítve, hogy az intézkedés része az országos egészségügyi rendszer átalakításának, pedig a település mindeddig ellátta a térség, így Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka, Pilisszentkereszt, Dobogókő lakosságát is.

Az 1987 óta működő pomázi háziorvosi ügyelethez összesen 42 ezer ember tartozott. Februártól nekik ügyeletes gyerekorvosért pedig csaknem 40 kilométert kell utazni Vácra, vagy éppen valamelyik budapesti gyerekkórházba, míg a felnőttek mehetnek Szentendrére. Leidinger István, Pomáz polgármestere úgy tudja,

két orvos nem vállalja a szentendrei ügyeletet, egyikük áprilistól Németországban dolgozik, a másik orvos magánügyeletet nyit a településen, természetesen az alapelletástól eltérően, nem ingyen.

 Ahogy a város honlapján olvasható, Csiba-Tóth Csaba háziorvos – az az államtól és az önkormányzattól független – sürgősségi ügyeleti ellátás egy lakosnak 18 ezer, egy nagycsaládnak pedig 42 ezer forint lenne egy évben. Mint írják, az önkormányzat felajánlotta, hogy amennyiben a szolgáltatás elindul, és jól működik, akkor a szociálisan rászoruló lakókat tudják segíteni annak elérésében.

Nem csak kisebb településeken fenyeget a rendszer összeomlása, de a fővárosiak sem lehetnek nyugodtak, ahol várhatóan a nyáron lép életbe az új ügyeleti rendszer. Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) háziorvosi csoportjának a vezetője szerint az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára, a rendszer felkészültsége nem megfelelő, és miközben az orvosoknak akár több tíz kilométert is utazniuk kell az új ügyeleti helyszínekre, az ügyeleti díj sem kecsegtető. Az atv.hu hivatalos megerősítés híján úgy tudja, hogy a praxisok óránként bruttó 4000, azaz nettó 2660 forintot kapnak, gyakran az is  csak egy-két hónap késessel érkezik meg a számlájukra.