egészségügy;OMSZ;Magyar Önkormányzatok Szövetsége;orvosi ügyelet;

Jól sikerült az Orbán-kormány ügyeleti rendszer reformja, csak Szentendrén egy orvos jut 100 ezer emberre

Nem enyhül a tiltakozás Pest megyében az ügyeleti rendszer átalakítása miatt: nem fogadják el, hogy 52-ből 18 ellátóhely marad 1,3 millió lakosra.

Nem adják fel a Pest megyei polgármesterek a lakossági vélemények, tapasztalatok nyilvános gyűjtésétől remélik az új ügyeleti rendszer változását – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi ülését követő sajtóbeszélgetésen szerdán. Az érintett polgármesterek – mint mondták – erősen bíznak abban a kormányzati ígéretben, hogy ha indokolt, változtatnak.

Az új rendszerben

csak a szentendrei ügyeletre 100 ezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlan. 

Az új rendszer néhány napos működése óta pedig gyakori panasz, hogy negyedórán keresztül sem lehet kapcsolatot teremteni a 1830-as ügyeleti segély hívó számon senkivel. A hosszú várakozás alatt mindössze Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egészségnevelési tanácsai hallhatók, ez pedig aligha jelent segítséget egy gyors beavatkozásra szoruló betegnek.

Az ülésen részt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke, Gémesi György Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke, Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere, a MÖSZ agglomerációs tagozatának vezetője, és Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere is.

– Az egészségügy átalakításával kapcsolatban a MÖSZ többször is kért egyeztetést a Belügyminisztériumtól, ám ezeken a fórumokon az önkormányzati szakrendelők államosítását nem támogattuk, és az alapellátási ügyelet átalakításával kapcsolatban is számtalan aggályunkat jeleztünk – mondta Gémesi György. – Ehhez képest derült égből villámcsapásként ért bennünket február elsején, hogy egy 1,3 millió lakosú megye 52 ügyeleti pontjából mindössze 18 marad meg.

Azaz a korábbinál jóval szűkebbé vált az ügyeleti szolgáltatás,

benne a gyermekorvosi ellátás is, amit mostanra mindössze három helyen Érden, Vácon és Cegléden lehet csak ügyeleti időben elérni.

Fülöp Zsolt felidézte: január 18-án, a szentendrei városház terme zsúfolásig volt háziorvosokkal, az Országos Mentőszolgálat képviselőivel, valamint itt volt az országos tisztifőorvos is. Mint fogalmazott, izgalmas kérdezz-felelek csata zajlott a háziorvosok, a mentőszolgálat és a tisztifőorvos között, de akkor sem derült ki, hogy pontosan miként fog az új rendszer működni. „Akkor is elmondtam, tudomásul vesszük, hogy jelen pillanatban ezen a döntésen változtatni nem tudunk, viszont arra kértem minden jelenlévőt, hogy ebből a keretrendszerből hozzuk ki a lehető legjobb működést. És abba kapaszkodtunk mindannyian amit Gulyás Gergely kancellária miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondott, hogy van lehetőség a változtatásra.” Hozzátette: elindítottak a szentendre.hu oldalon egy kérdőíves rendszert, várjuk azok a véleményét, akik már találkozhattak az új ügyelettel. Mint mondta, a szentendrei járásban már a terepviszonyok miatt sem mindegy, hogy hol van ügyleti pont.

Példaként említette Tahitótfalut,

ahol nincs híd a Duna váci partja felé, és este nyolckor miután elment az utolsó komp, már csak az M0-ás hídon lehet eljutni a Váci gyermekorvosi ügyeletre, ami életszerűtlen, hiszen Budapesten sokkal közelebb van ellátóhely. 

Ez így biztosan nem fenntartható, ezeket a döntéseket muszáj felül vizsgálni – hangsúlyozta.

Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere lapunknak arról beszélt, hogy az Alaptörvény egyik passzusa szerint olyan ügyekben, ahol az állampolgár ellátásában az államnak és az önkormányzatoknak is van feladatuk, kötelező együttműködni. Az viszont nem együttműködés szerinte, hogy közlik, mi lesz, miközben egyébként az utolsó pillanatig az önkormányzatok látták el 24 órában az ügyeletet. Gulyás Gergely a múlt héten a Kormányinfón, azt mondta: önkormányzatoknak van lehetőségük arra, hogy magánszolgáltatóval biztosítsanak ügyeleti, sürgősségi ellátást. Csakhogy ennek a jogi lehetőségét megszüntették.

„Hiába írtam még a Kormányinfó után rögtön Gulyás Gergőnek egy levelet és kértem, jelezze milyen jogszabály teszi lehetővé, hogy azt tehessük, amit mond, választ a mai napig nem kaptunk.”

- mondta Wittinghoff Tamás.

Magyarázkodik az OMSZ

Zavartalan a hívásfogadás és az ügyeleti ellátás Pest vármegyében - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön.

Az OMSZ - anélkül, hogy lapunk nevét megemlítette volna - azt írta, a 16 órától reggel 8 óráig terjedő időszakban kedden három, szerdán négy beteg kereste fel, és mindannyian megfelelő ellátásban részesültek. Kitértek arra is, hogy Pest vármegye 21 ügyeleti telephelyén hétfőn összesen 132 beteget, kedden 101 beteget, szerdán 102 beteget kellett ellátni, ami óránként és ügyeleti helyenként kevesebb mint egy beteget jelentett.