palesztinok;Izrael;háború;Egyesült Államok;Gázai övezet;brutalitás;civil áldozatok;

Joe Biden: Túlzás Izrael katonai akciója, véget kell vetni az ártatlanok megölésének

Washington egyre nyíltabban bírálja a Netanjahu-kormányt a Gázai övezetet sújtó brutalitás miatt.

Bár az Egyesült Államok Izrael legfontosabb szövetségese, a zsidó államot mostanra Washington részéről is egyre nyíltabb bírálatok érik a Gázai övezetben végrehajtott válogatás nélküli öldöklés miatt. A The Guardian szerint Joe Biden amerikai elnök legutóbb túlzásnak nevezte az övezetben végrehajtott katonai offenzívát és tűzszünetet sürgetve közölte, meg kell állítani az ártatlan emberek tömeges halálával járó akciókat.

Az elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót, ennek alkalmával arról beszélt, aránytalan az a válaszreakció, amit Izrael az október 7-ei terrortámadásra adott. Joe Biden egyúttal tartós tűzszünetet szeretne elérni a harcokban. „Sok ártatlan ember éhezik, sok ártatlan ember van bajban és haldoklik, és ennek véget kell vetni” - fogalmazott. Ennek érdekében szorgalmazza Szaúd-Arábia békefolyamatának újraindítását Izraellel, továbbá humanitárius tűzszünetet Gázában, a még az övezetben lévő izraeli túszok szabadon bocsátását és az övezetbe juttatandó humanitárius segélyek mennyiségének növelését.

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője korábban ugyancsak arról beszélt, hogy a Gázai övezet déli részén található Rafah elleni támadás az ott tartózkodó civilekre való tekintet nélkül katasztrófához vezetne és nem támogatják.

Izrael Szaúd-Arábiával való megegyezése egyre távolodni látszik. Rijád ugyanis a kapcsolatfelvétel feltételeként a katonai agresszió beszüntetését követelte, továbbá, hogy Izrael ismerje el a független palesztin államot az 1967-es határok mentén. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban hallani sem akar erről. 

Izrael csütörtökön kezdte bombázni Rafah városát, ami azért is riasztó, mert az övezet már porig bombázott északi részéről a civilek jelentős része ide menekült. A Guardian szerint Gáza lakosságának több mint fele próbált itt menedékre lelni, s miközben nemzetközi diplomaták a tűszünet érdekében próbálnak tevékenykedni, Benjamin Netanjahu elutasította az iszlamista Hamász túszalkuját és folytatja a civilekkel teli Rafah támadását. Egy kuvaiti kórház alkalmazottai eddig 13 holttestet gyűjtöttek össze a palesztin várost érő izraeli bombázások után, közülük két nő és öt gyerek. A helyiek a romok között kotorászva kutatnak hozzátartozóik után, egy szemtanú szerint több holttestet darabokba szakítva szedtek össze.

Izrael korábban „biztonságos” területnek minősítette Rafah városát, ennek ellenére kezdték el bombázni. Nemzetközi segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az offenzíva kiterjesztése csak tovább súlyosbítja az amúgy is meglévő humanitárius katasztrófát. Bob Kitchen, a Nemzetközi Mentőbizottság munkatársa szerint mára egyetlen biztonságos helyszín sem maradt a palesztin civilek számára, s ha nem a harcok következtében halnak meg, akkor az éhínség és a járványok következtében veszíthetik életüket.

Joe Biden Izrael mellett Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt is arra szólította fel, hogy nyissák meg a határokat a humanitárius szállítmányok hatékonyabb bejuttatása érdekében.