Oroszország;NATO;Ukrajna;Egyesült Államok;Észtország;tűzszünet;

Elutasította Vlagyimir Putyin Ukrajnára szóló tűzszüneti javaslatát az Egyesült Államok

Az észt hírszerzés eközben arra figyelmeztet, hogy Oroszország tíz éven belül megtámadhatja a NATO-t. 

Nem fogadta el a Kreml tűzszüneti ajánlatát az Egyesült Államok - közölte három, a megbeszélésekre rálátó forrása a Reuters hírügynökséggel.

E szerint az orosz elnök 2023 végén 2024 elején, közvetítőkön és bizalmasan is jelezte, hogy kész megfontolni a harcok beszüntetését. Vlagyimir Putyin elképzelése szerint a konfliktust a jelenlegi frontvonal mentén befagyasztották volna, vagyis Ukrajna nem kap vissza semmit sem a megszállás alatt álló területekből. Úgy tudni, a Kreml csalódott volt, amiért az Egyesült Államok elutasította felvetés. Egyikőjük megjegyezte, a Fehér Ház nem hitt Vlagyimir Putyin őszinteségében. 

Egy amerikai forrás tagadta, hogy hivatalos kapcsolatfelvétel történt volna. Egyúttal jelezte, Washington csak olyan tárgyalásokon vesz részt, ahol jelen van Ukrajna is. Mindezt egyébként megüzenték az orosz félnek is. 

Ugyancsak a Reuters számolt be az észt hírszerzés egyik riasztó prognózsáról. Eszerint Oroszország a következő tíz évben katonai konfrontációra készül a Nyugattal. Előrejelzésük alapjan azon értesülés, aminek értelmében Moszkva megduplázza a balti államok, valamint Finnország közelében állomásozó haderejének létszámát. „Oroszország olyan utat választott, amely hosszú távú konfrontációt jelent ... és a Kreml valószínűleg számol egy lehetséges konfliktussal a NATO-val a következő tíz évben, vagy azon belül” - fogalmazott keddi nyilatkozatában az észt Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetője. Kaupo Rosin ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy rövid távon támadnának az oroszok. Sokkal nagyobb az esélye egy agressziónak, ha nem vagyunk felkészülve - fűzte hozzá.