Lázár János;homoszexualitás;emberi jogok;pedofília;reakció;törvénysértés;TASZ;Magyar Helsinki Bizottság;Háttér Társaság a Melegekért;Labrisz Leszbikus Egyesület;

„Gyomorforgató” – Lázár János törvénysértésre biztat, alapvetően félreért valamit

Az építési és közlekedési miniszter folytatta azt a kommunikációt, amelyben az Orbán-kormány összemossa a pedofíliát a szexuális orientációval. Heteroszexuális személy is lehet pedofil, illetve követhet el ilyen bűncselekményeket. Reakciók.

 A homoszexualitásnak és a pedofíliának semmi köze egymáshoz – így reagált a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza Boros Ilona arra, hogy Lázár János miniszter szerint meg kell vitatni, vezethetnek-e gyermekvédelmi intézményt homoszexuálisok, majd úgy folytatta: – A szexuális irányultság nem jelenthet sem pozitív, sem negatív kritériumot egy álláshely betöltésekor. Az a munkáltató, aki másként tesz, törvényt sért.

Az pedig, hogy gyerekvédelemmel összefüggésben a kormány szigorításról beszél azt jelzi, hogy alapvetően félreért valamit. Nem még katonásabb rendre, hanem sokkal nyitottabb intézményekre van szükség. Az egész bicskei ügy arról szól, hogy a zárt intézmény mennyire alkalmas a botrányos ügyek elfedésére – tette hozzá.

Gyomorforgató, nem nagyon lehet mást mondani – fogalmazott a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf. Kijelentette: ez annak a felháborító kommunikációnak a folytatása, amelyben a kormány összemossa a pedofíliát a szexuális orientációval, ezúttal azzal a nyilvánvaló céllal, hogy megpróbálja eltolni magától a kormányzati, illetve volt kormányzati szereplőknek a bicskei üggyel kapcsolatos felelősségét.

Lázár János kijelentése ütközik az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel, hiszen annak egyik passzusa tiltja a védett tulajdonságon, 

ebben az esetben a szexuális orientáción alapuló zaklatást. Zaklatásnak az olyan magatartás minősül, amely egy személlyel vagy csoporttal szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezetet kialakítását célozza, vagy arra alkalmas. Lázár János kijelentése nyilvánvalóan alkalmas erre, amikor azt sugalmazza, hogy összefüggés van a homoszexualitás és a pedofília között, noha a pedofíliának nincsen köze a szexuális orientációhoz, heteroszexuális személy is lehet pedofil, illetve követhet el ilyen bűncselekményeket.

Kétségbeesetten próbálja eltussolni az Orbán- kormány az elmúlt évtizedek legnagyobb pedofilbotrányát, és azt, hogy milyen borzalmas állapotban van a magyar gyermekvédelmi rendszer. Erről már a Háttér Társaság ügyvivője beszélt. Dudits Luca úgy fogalmazott: egyesületük támogatja a Gyermekjogi Civil Koalíció javaslatcsomagját, amelyet civilek és szakértők együtt dolgoztak ki, és hamarosan nyilvánosan is megjelenik. A statisztikák szerint az ilyen esetek túlnyomó többségét férfiak követik el kislányok ellen – tette hozzá. Támogatják, hogy szigorú feltételekhez kössék a gyermekekkel foglalkozó szakemberek alkalmazását, és szigorítsák felügyeletüket, de a kiválasztási szempontok szakmai alapon, és ne a szexuális irányultságon múljanak. Egy ilyen diszkriminatív szabályozás Strasbourgban bizonyosan elbukna, hiszen a szexuális irányultságon alapuló munkahelyi megkülönböztetés eddig minden esetben elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Még mindig nem tudjuk, miért lehetett évtizedekig gyerekek közelében a volt igazgató, ahogy azt sem, miért kapott kegyelmet a segítője. Rédai Dorottya, a Labrisz Leszbikus Egyesület ügyvezető elnöke, a Meseország mindenkié projekt koordinátora szerint a kormány továbbra is elkeni a fontos kérdéseket, és bűnbakkereséssel hárítja a válaszokat. Szerinte

ideje lenne végre beszélni arról is, mi a pedofília. Az ugyanis nem szexuális irányultság, mondta, hanem egy mentális betegség.

Nem az a lényeg a pedofilok számára, hogy az áldozat fiú vagy lány, hanem az életkora és a kiszolgáltatottsága a vonzó. Hozzátette: sok gyerekek elleni szexuális visszaélés van családon belül is. Többnyire olyan férfiak az elkövetők, akik közben felnőtt nővel is élnek szexuális életet, és az egyházon belül sem ritka az ilyen bűncselekmény. Ezekről mélyen hallgat a kormány, a „gyermekvédelmi” törvény egyáltalán nem foglalkozik ezzel. A kiszolgáltatott, szexuálisan bántalmazott gyerekeken semmilyen módon nem segít az, ha a kormány összemossa a homoszexualitást a pedofíliával.

Demeter Áron, az Amnesty International kutatási és kommunikációs vezetője szerint Lázár János megnyilatkozása egy teljesen ártatlan és egyébként is kiszolgáltatott közösség ellen hergel, és veszélynek tesz ki az ártatlan embereket. Mint mondta, egy kiskorú ellen elkövetett bűncselekménynek semmi köze nincs a szexuális orientáltsághoz és egyébként heteroszexuális ember is követ el pedofil bűncselekményt. Megjegyezte: nem tudni, igaz-e, hogy kinevezésekor ismert volt Vásárhelyi János nemi orientáltsága, de a történet szempontjából csak az fontos, hogy bűncselekményt követett el, amelyekért a bíróság elítélte.