hangfelvétel;Fidesz;Szentpéteri Nagy Richard;Varga Judit;Magyar Péter;Schadl-Völner-ügy;kegyelmi botrány;

Szentpéteri Nagy Richard: Átkerült a fókusz a kegyelmi botrányról egy sokak számára ismeretlen történetre

Az Alkotmányjogász szerint valódi következményei csak akkor lehetnek az elhangzott hangfelvételnek, ha a közvélemény olyan erősen reagálna, hogy a hatalom kénytelen lenne beáldozni néhány nevet.

- Nem hiszem, hogy politikai szempontból látványos következményekkel járna, ha bebizonyosodna, minden igaz, ami elhangzott a hangfelvételen – mondta lapunknak Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politikai elemző.

Szerinte valódi következményei csak akkor lehetnek az elhangzottaknak, ha a közvélemény olyan erősen reagálna, hogy a hatalom kénytelen lenne beáldozni néhány nevet.

– Hiszen arról, hogy ebben az ügyben milyen disznóságok történtek, a jól értesültek, akik követik a mindennapi eseményeket, már hallottak. Igaz, most egy új szereplő, a ráadásul sokak számára szimpatikus Magyar Péter hozta fel a témát, ráadásul egy sokak által utált politikust, Rogán Antalt megnevezve – mondta az elemző, aki úgy folytatta: – Csakhogy szerintem a kormány és a propagandája már előre megtették a védekező lépéseket a Magyar elleni lejárató kampánnyal: a családon belüli erőszak, a feleségverő férj egy olyan szál, ami miatt sokan, akik eddig kedvelték, most óvatosabbak vele szemben. El lehet vinni az egész ügyet olyan irányba, hogy milyen ember, aki felvesz egy családi beszélgetést, majd alkalomadtán felhasználja, ráadásul ez az alak verte az asszonyt. Az átlagembernek ezek sokkal megfoghatóbb kérdések, mint Polt vagy Rogán szerepe a Schadl-Völner-ügyben.

A politikai elemző szerint a kormánypártoknak még jól is jöhet, hogy akad egy olyan, meglehetős közérdeklődést kiváltó téma, mely eltereli a figyelmet a kegyelmi botrányról, mely alaposan megtépázta a Fidesz-KDNP népszerűségét.

– Jól jár a hatalom, hiszen a fókusz a pedofil ügyekről átkerült egy teljesen másik, ráadásul sokak számára ismeretlen és érdektelen történetre 

– állította. – Ráadásul míg a kegyelmi ügy kapcsán nehéz volt az ellenoldalról negatív párhuzamot felmutatni, most itt van egy konkrét személy, akin fogást tudnak keresni. Magyar Péter jól indult, sokak szimpátiáját elnyerte, s láthatóan tudatosan építette fel magát és a közönségét, ám ez a lineáris folyamat most megszakadt, s belavírozta magát egy mellékutcába.

Olyan témát erőltet, mely messze nem éri el azt az ingerküszöböt, mint eddigi megnyilvánulásai, ahelyett, hogy például a pártalapításról beszélne. 

Nem mellékesen a kormánypropaganda rá tud mutatni, akit Messiásnak hittek az ellenzéki oldalon, az bizony morálisan igencsak kikezdhető, hiszen többek között családi beszélgetéseket rögzít, ráadásul terrorban tartotta a szűk környezetét. Orbán Viktor elégedetten hátra dőlhet:

a legmagasabb fideszes kör ugyan kapott megint egy figyelmeztető pofont, de olyasvalakitől, aki nem jelent valódi veszélyt a kormányfőre.