Franciaország;borász;Bordeaux;Mészáros Lőrinc;birtok;

Bordeaux-i szállodát nyitott Mészáros Lőrinc borásza, egy párnak 300 ezer forintba kerül egy éjszaka

Kalocsai László milliárdokért vehette és még milliárdokat költhetett a folyamatos fejlesztés alatt álló történelmi szőlőbirtokra.

A Mészáros Lőrinc borászaként ismert Kalocsai László megnyitotta azt a szállodát bordeaux-i birtokán, amelyet három éve vásárolt, és amelynek története egészen a XIII. századig nyúlik vissza – írja a 444.hu. A történelmi szőlőbirtok – egykoron Castillon herceg tulajdona – vételára és finanszírozása nem ismert, de a szomszédos terület  tulajdonosa szerint korábban hatmillió euróért (akkori árfolyamon több mint kétmilliárd forintért) árulták a birtokot. A csaknem 50 parcellát magába foglaló területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak.

A vásárlásról 2021-ben számolt be a 24.hu, ahogyan arról is, hogy az ingatlan megjelent egy francia tervezőiroda honlapján. Kalocsai László a francia cégnyilvántartás szerint  tavaly egy újabb céget hozott létre Winemajor Receptif néven. Ebben már nem ő volt az egyedüli tulajdonos, mint a szőlőbirtokot megvásárló Winemajor SAS-ben, ugyanis 50 százalékban társtulajdonosa lett a tokaji borász, Bai Edit. Ők ketten már jó ideje együttműködnek, hiszen közösen birtokolják a Winemajor Hungary Kft.-t is.

Az Alliance Duplan adók nélkül 8,5 millió eurós beruházásról ír, ami az elmúlt évek átlagos euró árfolyamát tekintve 3,2-3,3 milliárd forintot jelent. A Dune Construction a borközpont felújításán és a szobák kialakításán dolgozott, a projekt értékeként pedig 856 ezer eurót tüntetett fel adók nélkül, ami átszámítva 320-330 millió forint.

 A Chateau de Clotte birtokon lévő szálloda már booking.com portálon is megjelent, így bárki foglalhat szállást magának. –  Az erkélyes junior lakosztályban 289 ezer forintba kerül egy éjszaka két főre (az árban benne van a reggeli is), míg a hagyományos lakosztályban 314 ezer forintot kell fizetni. Ugyanez a főszezonban, júliusban 324, illetve 362 ezer forintba kerül – derült ki. Továbbá az is, hogy a tervek szerint a 4 csillagos szálloda mellett lesz gyógyfürdő, borpalota, étterem és egy arab telivér ménest is tartanának itt, s mindehhez további befektetőkre számítanak.

Mészáros Lőrincnek ezen túl is elég jó francia kapcsolatai lehetnek, az ő egykori bankja, az MKB Bank adott csaknem 11 millió eurós kölcsönt Marine Le Pennek a 2022-es francia elnökválasztás előtt. A francia szélsőjobb vezére 2023 márciusára adta meg a tartozást.