2024;nemzetiségi választás;Sztojka Attila;CiKöSz;

„Csúnyán és piszkosul játszottunk” – Bennfentes támogatója fordult szembe Sztojka Attila romaügyi kormánybiztossal

Mindössze két szervezet, a fideszes CiKöSz, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom indulhat az országos roma választáson. 

Összesen öt szervezet nyújtott be listát az országos roma nemzetiségi önkormányzati választásra, de csupán kettőnek sikerült összegyűjtenie mintegy 4 ezer érvényes ajánlást. A Nemzeti Választási Bizottság jogerős határozata szerint a június 9-ei választáson csak a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) vehet részt. (Utóbbi teljes neve: Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete.) A másik három aspiráns – a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója, a Kolompár Orbán-féle MCF Magyarországi Cigányközösség Fóruma és a Phralipe – kihullott a rostán.

A nemzetiségi névjegyzékben szereplő roma szavazók az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) összetételéről döntenek az országos választáson. A CiKöSz 89, az RPM 29 jelöltet szerepeltet a listán. A települési nemzetiségi önkormányzati választásokon a CiKöSz több mint 4600, az RPM kevesebb mint 700 jelöltet állított. Az előjelek alapján egyedül az lehet kérdéses, hogy a CiKöSz milyen arányban nyer majd az országos választáson, milyen mértékű többséget szerez a 47 fős ORÖ-ben.

A kormányzati hátszéllel működő CiKöSz elnöke Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő. A szövetség országos listáját is ő vezeti, de az összeférhetetlenségi szabályok miatt csak akkor lehetne tagja az ORÖ-nek, ha megválna parlamenti mandátumától. Sztojka minden bizonnyal az országgyűlési képviselőséget fogja választani. A CiKöSz listájának második helyén a debreceni Aba-Horváth István található, ebből arra lehet következtetni, hogy ő az ORÖ-elnöki tisztség várományosa. Az RPM listájának vezetője az a miskolci Dancs Mihály, aki jelenleg az ORÖ egyik elnökhelyettese.

Lapunk többször írt arról, hogy a jogsértőnek tartott állami elvonások miatt az ORÖ teljes anyagi csődben és a működésképtelenség állapotában van. A tartozások még az előző ciklusban, Farkas Flóriánhoz, a Lungo Drom elnökéhez kötődő projektek – egyebek között az elhíresült Híd a munka világába foglalkoztatási program – révén halmozódtak fel. (A Lungo Drom meglepetésre nem indul a választáson. Az ORÖ dokumentumokkal alátámasztva azt állítja, hogy már visszafizette az adósságát, a kormányzat szerint azonban ezt a működési támogatásból nem tehette volna meg.)

Milliárdos nagyságrendről beszélünk. A Belügyminisztérium több eljárást is indított, az ORÖ Dohány utcai székházára végrehajtási jogot jegyeztek be. Az egyik bírósági pert a minisztérium megnyerte. Az ORÖ hivatalának munkatársai – akik hosszú időn keresztül nem kaptak bért – sorra felmondtak. Mivel az országos önkormányzat nem jut költségvetési támogatáshoz, a közüzemi számlákat sincs miből fizetni.

Sztojka Attila a kormányzattal egybehangzóan azt az álláspontot képviselte, hogy a tartozásokat abban az esetben is rendezni kell, ha azok az ORÖ előző vezetése idején keletkeztek.

Kérdés, hogy Sztojka Attila ugyanígy gondolja-e majd akkor is, ha az általa vezetett CiKöSz veszi át a hatalmat az országos roma testületben. Ha az Orbán-kormány – miután a számára kedves szervezet többséget szerez – konszolidálni fogja az ORÖ anyagi helyzetét, akkor szembemegy eddig hangoztatott véleményével. Ha nem teszi, akkor az ORÖ végérvényesen lehúzhatja a redőnyt.

Közben a CiKöSz környékén sem teljes a nyugalom. Terjedelmes írással jelentkezett a Facebook-oldalán a Solton (Bács-Kiskun vármegye) élő Kőrös Gusztáv, aki bejegyzése alapján Sztojka Attila bennfentes támogatója volt. Most szembefordult a romaügyi kormánybiztossal.

„Emlékszem a hajnalokba nyúló éjszakákra, amikor a rólad kiszivárgott hangfelvételekből kérésre kellett kigyűjtenem a pozitív hangzatú mondataid, külön Facebook-oldalt létrehozni és üzemeltetni annak érdekében, hogy ne bukj bele” – utalt Kőrös Gusztáv azokra a titokban készített hangfelvételekre, amelyeket a Népszava 2022 elején cikksorozatban ismertetett.

A felvételeken Sztojka Attila szerződéseket kínált a „körön belül lévő” ORÖ-s képviselőknek, tehát azoknak, akik lojálisak a Fideszhez. Elmondása szerint BM-esként „mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig”. Közölte, hogy „van egy mondás a BM-en belül, sőt, a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti”. Mindez addig érvényes – jelentette ki Sztojka –, amíg valaki a „család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.”

Kőrös Gusztáv érzékeltette, hogy igencsak közel volt a tűzhöz. „Minden megyei CiKöSz-csoportot én hoztam létre” – írta Facebook-bejegyzésében. Feladatai közé tartozott, hogy „Figurázzak ki másokat, kamu Facebookról zavarjak élő adásokat trollkodással, nemtelen beszólásokkal zökkentsek ki egy adott ellenfelet, amikor rólad beszél. Mentsek le minden egyes posztot és videót, amiben téged szidnak, hogy véletlenül se merüljön feledésbe. Ennek köszönhetően megvannak azok is, amikor azok szidnak, akik most a tenyeredből esznek”. Aztán hozzátette: „Csúnyán és piszkosul játszottunk”.

Nyilvános kifakadását Kőrös Gusztáv azzal indokolta, hogy nemrég átadtak Kiskunhalason egy vállalkozásfejlesztési központot: gyakorlatilag ugyanarról a programról van szó – állította –, amit ő küldött át Sztojka Attilának. Szerinte kár is szépíteni, ez lopás. „Csalódtam benned Attila. Vagy csak nagyon félreismertelek” – írta Kőrös Gusztáv, majd megismételte: „Ha nem loptad volna el a saját szellemi tulajdonom, akkor ez a poszt soha nem készült volna el”.

A megyei lap múlt hónapban számolt be arról, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter átadta az ország első roma vállalkozásfejlesztési központját Kiskunhalason, amelyet a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. fog működtetni. Az ünnepségen Sztojka Attila is jelen volt. A kísérleti jelleggel indított projekt keretében a hátrányos helyzetű emberek, köztük kiemelten a „roma vállalkozói tevékenységek erősítésére kialakított szolgáltatások nyújtását végzi majd az intézmény”.

Szerettük volna megszólaltatni a másik felet, Sztojka Attilát is. A kormánybiztos az általunk kért határidőig nem reagált megkeresésünkre.