Szijjártó Péter;petíció;szuverenitás;lemondatás;orosz hackertámadás;aHang;

Petíció indult Szijjártó Péter lemondásáért az orosz hackertámadások ügye miatt

Az aHang szerint a külügyi tárcavezető hazugságai mellett amiatt is távoznia kell, mert még saját beosztottjait, munkatársait sem tudta megvédeni.

Követeljük Szijjártó Péter azonnali lemondását és teljes körű vizsgálatot az orosz hekkertámadás miatt! – így szól az aHang által indított online petíció. A külgazdasági és külügyminiszter távozását azért akarják elérni, mert „a Szijjártó-féle külügyben pontosan tudtak azokról az orosz kibertámadásokról, amelyeket két éve még kampányhazugságnak neveztek”. A Népszava is beszámolt arról, hogy a 444 olyan, új dokumentumokat mutatott be, amelyek bizonyítják, hogy Oroszország katonai és polgári titkosszolgálatai széles körű hackertámadást hajtottak végre a magyar külügy rendszerei ellen, s ezek révén nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépeiről.

– Orosz titkosszolgálatok által szervezett akcióban több tízezer bizalmas irat, információ, személyes adat került orosz hackerek, s feltehetően azonnal az orosz állam kezébe. Egy napvilágra került dokumentum beszámolója alapján az oroszok vittek mindent, amit csak tudtak. Az ügyet 2022. márciusában a Direkt36 tárta fel, akkor a külügy egyszerűen kampányhazugságnak minősítette az esetet.

A 444 által bemutatott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által készített jelentés napvilágra kerülése egyértelműen bizonyítja, hogy rendkívüli orosz támadás történt Magyarországon, ami valójában veszélyezteti hazánk szuverenitását.

– „Több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat” 

– idézték. 

A petíció szövege szerint Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere tehát hazudott, ekkora hazugságra még nem volt példa a rendszerváltás óta ezt a pozíciót betöltő magyar külügyminiszterek tekintetében. – Nemcsak hazudott, hanem közvetlen beosztottjait, munkatársait sem volt képes megvédeni, majd a szinte soha nem látott mértékű hekkertámadás után pár hónappal a legnagyobb természetességgel és örömmel vette át Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől a Barátság Érdemrendet, a legmagasabb kitüntetést, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban – tették hozzá, s a lemondás mellett az ügy azonnali kivizsgálását is követelik.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán maga feltette az a videót „vágatlanul”, amelyben a 444 újságírója szembesíteni próbálta őt a korábbiakkal és a most napvilágra kerültekkel. Szijjártó azonban még a portál munkatársát vádolta bűncselekménnyel, s posztjához azt írta: „Ne legyünk naivak, ha egy kormány szuverén, akkor azt minden irányból támadják. Ebben csak egy dolog állandó, a balliberális média mindig választási kampányban támad a legjobban és a leggátlástalanabb eszközökkel. Nekünk nemzeti érdekeink vannak, nekik megrendelőik (a kérdés vajon vannak-e köztük titkosszolgálatok?).”