Megvan a közös ellenzéki polgármesterjelölt Újbudán és a Terézvárosban is

Publikálás dátuma
2019.03.08. 13:34

Fotó: Draskovics Ádám
A XI. kerületben, a belvárosban és Siófokon is megállapodott abban az ellenzék, hogy egy politikus indulhat a kormánypárti aspiránssal szemben – tudta meg a Népszava.
A XI. kerületben a DK országgyűlési képviselőjét, László Imrét saját pártja mellett, már az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is támogatja – jelentette be lapunknak a politikus. László hangsúlyozta, hogy a parlamentben több biztató mondatot hallott már a Jobbik és az LMP képviselőitől is. – Az utolsó pillanatban nyitottak maradunk, reméljük ők is beállnak majd mellém – fogalmazott. 
Információnk szerint a belvárosban, a VI. kerületben is megtalálták a közös jelöltet, Soproni Tamás, a Momentum egykori alelnökének személyében.

Érdemes megemlíteni, hogy Soproni áprilisban is itt indult, viszont akkor visszalépett a DK-s Oláh Lajos javára. Oláh most lapunknak sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta az információt, csak annyit mondott, hogy mindenképpen el akarják zavarni tavasszal a Fideszt. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja közlékenyebb volt, lapunknak leszögezte, támogatják Sopronit és reménykednek, hogy követi őket a teljes ellenzék. Az pénteken lett hivatalos, és az Index írt róla először, hogy a IV. kerületben, Újpesten a KDNP-ből kizárt Szalma Botondot támogatják az ellenzéki pártok. Vidéken jobban állnak, mint a fővárosban: eddig MiskolconEgerbenSzombathelyen és Pécsen döntött közös polgármester-jelöltről az ellenzék. Siófokon – az országban egyedüliként – már 2014-ben megvalósult az ellenzéki összefogás: a pártok felsorakoztak a függetlenként induló Lengyel Róbert mögé, aki le is győzte a húsz éve regnáló fideszes Balázs Árpádot. Információink szerint a Balaton-parti városban az idén is elképzelhető hasonló ellenzéki összefogás, ám a pártok már nem csak a polgármestert támogatnák, hanem mind a nyolc egyéni választókörzetben közösen támogatott jelölteket indítanának. Kaposváron is arról szólnak a hírek – bár erről hivatalos bejelentés még nem hangzott el –, hogy az ellenzéki pártok – az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum – közös képviselőjelölteket állítanak majd a 12 választókörzetben, s polgármester-jelöltként is csak egyvalaki áll majd csatasorba Szita Károly ellen. Zalaegerszegen is összefognak az ellenzéki pártok, melyek körzetenként csak egy jelöltet állítanak majd egy egyesület színeiben. Az összefogás jegyében zajlik majd számukra a március 15-i ünnep is, a központi megemlékezésen az ellenzékiek egyetlen, közös koszorú mögött róják le tiszteletüket, majd egy külön ellenzéki ünnepségen is megemlékeznek a forradalomról.

Felmondott a Széchényi Könyvtár egyik vezetője

Publikálás dátuma
2019.03.08. 13:11
Az Országos Széchényi Könyvtár jelenlegi épülete
Fotó: Népszava
Az elmúlt hetekben állítólag több mint tízen adták be felmondási kérelmüket.
A Munkások Újsága Online azt írja, hogy a napokban felmondott az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese – vette észre a 444.hu. A muon.hu-nak egy ott dolgozó könyvtáros azt mondta, az elmúlt hetekben tíznél is többen adták be felmondási kérelmüket. Azt is írják, hogy egy belső felmérés szerint a dolgozók fele szeretne csatlakozni a tervezett közszolgálati sztrájkhoz. Az intézmény vezetése amúgy is távozik, hiszen a főigazgató mandátuma pár hónap múlva lejár – teszik hozzá. A napokban egyébként az Átlátszó arról számolt be: szinte biztosnak látszik, hogy a közgyűjtemény új helye végül az egykori Kilián laktanya Üllői út és Ferenc körút sarkán lévő épülete lesz.
A 444.hu felidézi, hogy nemrég Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő írásbeli kérdést nyújtott be a Széchényi Könyvtár ügyében. A Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek címzett dokumentumban arra kérdezett rá: – Mikorra tervezi a kormány, hogy a nemzet könyvtárában dolgozó közalkalmazottak ugyanolyan köztisztviselők legyenek, mint kollégáik, akik az Országgyűlés Könyvtárában dolgoznak? – Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa nemrégiben „próbaprojekt”-nek nevezte a Széchényi Könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot összekötő Szent István-terem újraépítését. Konkrétan mit kell érteni „próbaprojekt” alatt? – A „próbaprojekt” kapcsán az ott dolgozók és az oda látogatók közül senki nem akar kísérleti nyúlként részt venni a felújításban. Így az egyik legfontosabb kérdés, hogy az azbeszttel szennyezett olvasói terek és dolgozói helyiségek tisztítása mikor fejeződik be? – Tervezik-e a felújítási munkálatok idejére a könyvtár bezárását, s ha igen akkor az ott dolgozók munkaviszonya miként alakul, esetleg kényszerszabadságra küldik-e őket? Történt-e ezzel kapcsolatban valamilyen egyeztetés az intézmény vezetőivel?  A válaszra adott határidő még nem telt le. 
Szerző
Témák
OSZK felmondás
Frissítve: 2019.03.08. 15:59

Economist: Túl sokáig tolerálta Orbán hozzáállását az Európai Néppárt

Publikálás dátuma
2019.03.08. 10:38

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A brit lap kiemeli, hogy a miniszterelnök rendszeresen átlépi a vörös vonalat.
Az Economist című brit lap egy frissen megjelent cikkében arról ír, hogy az Európai Néppárt túl hosszú időn keresztül tolerálta már így is a magyar miniszterelnök autokratikus hozzáállását – vette észre a hvg.hu. A lap összefoglalója szerint a cikkben 1989. június 16-tól, Nagy Imre újratemetésétől indítanak. A Hősök terét virágok és koszorúk lepték el, a színpadon pedig többek között Orbán Viktor szónokolt. Az akkor 26 éves liberális politikus arról beszélt, hogy Magyarországot a Szovjetunió zsákutcába kényszerítette, a kommunizmus és a demokrácia pedig ellentétes, egymással összeegyeztethetetlen fogalmak. Az Economist megjegyzi, a Fidesz parlamenti párt lett, segítették Magyarország posztkommunista modernizációját is. Később Orbán az Európai Néppártot is lenyűgözte, miután megtette a liberálisból konzervatívvá lett fordulatát. Azonban – mint írják – ez mér régen történt,
„2010-ben ugyanis, amikor újra miniszterelnök lett Orbán, rátámadt a fiatal magyar demokráciára.”

A lap kiemeli, hogy átszabta az alkotmányos berendezkedést, átvette az uralmat a sajtó egy része felett, szorongatja a civil társadalmat, átírta a választási törvényt, terjeszti az antiszemita összeesküvés-elméleteket Sorosról, rendszeresen átlépi a vörös vonalat. Az Economist emlékeztet: korábban a Néppárt figyelmeztette Orbánt, ne fogadják el a civil szervezetekről szóló törvényt, illetve ne kényszerítse távozásra a CEU-t. A magyar miniszterelnök mindkettőt megtette, és „akkor nem követte szankció”.

Zöldek csúcsjelöltje: Weber ultimátuma nevetséges

Nevetségesnek tartja Manfred Weber Orbánnak küldött ultimátumát Bas Eickhout holland zöldpárti EP-képviselő, a párt egyik csúcsjelöltje. Szerinte a Néppártnak nem csak akkor kellene kiakadnia, amikor Jean-Claude Junckert teszi a magyar kormány hazug plakátokra, hanem akkor is, amikor Judith Sargentinit. Bas Eickhout az Indexnek adott interjújában úgy fogalmazott: „Nagyon haragos vagyok azért a levélért, amit Weber Orbánnak írt. Azt mondja, hogy állítsa le a Juncker elleni kampányt. Bocs, de mi a helyzet azzal, amikor Sargentinit tették a plakátra? Tőle nem kellene bocsánatot kérni? Az oké volt, amikor őt ugyanezzel a hazugsággal mutogatták? Csak Junckerrel nem oké? Szóval ez az, amikor az értékek pártpolitikává válnak.” Kiemelte, hogy egy másik felszólítás szerint tisztázni kell a CEU jogi helyzetét, de ez szerinte nem jogi kérdés. „Ez az egész így ebben a formában nevetséges. De sok párt a Néppárton belül már látja, hogy a magyar kormány túl messze ment, hogy az eddigi taktika nem vált be, de nem tudom, mi lesz ennek a vége” – jelentette ki. Úgy véli, a Néppárt túl sokáig volt azon a véleményen, hogy változást lehet elérni a magyar kormánynál, ha a párton belül tartják őket. És ez jelenti azt, hogy ezt nem pártpolitikaként kell kezelni.

Szerző
Frissítve: 2019.03.08. 11:47