LMP;népszavazás;elutasítás;Nemzeti Választási Bizottság;megtámadás;Ungár Péter;akkumulátorgyár;

Az NVB elutasította az LMP országos népszavazási kérdését az akkumulátorgyárak ügyében

Ungár Péter, az ellenzéki párt társelnöke közölte: jogi úton támadják meg a határozatot.

Elutasította kedd délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság az LMP akkumulátorgyárakkal kapcsolatos országos népszavazási kezdeményezését.

A testület 8:7 arányban szavazta le a kérdést, amely úgy szólt:

„Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?” 

Vagyis mindenhol helyi támogatáshoz és helyi népszavazáshoz kötötték volna az ilyen üzemek építését.

Ungár Péter, az LMP társelnöke, mint kezdeményező az ülés elején úgy fogalmazott: joga van azoknak az embereknek beleszólni a beruházások megvalósulásába, akiket a következmények is érintenek. Később pedig arról beszélt:

„pártpolitikai alapon akarja a Fidesz ellehetetleníteni azt, hogy a magyar emberek kimondják a véleményüket arról, akarják-e, hogy Magyarország akkumulátor-gyarmat legyen”.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke a többi között azzal érvelt a kezdeményezés ellen, hogy az burkolt alkotmánymódosítást foglal magában (az alaptörvényről nem tartható népszavazás), és szerinte helyi népszavazásra most is lehetőség nyílik a törvény szerint. Azt ugyanakkor nem tette hozzá, hogy ez a gyakorlatban nem működik, hiszen például Debrecenben és Győrben sem sikerült helyi referendumokat tartani, mert a helyi választási bizottságok visszadobták a kérdéseket.

A határozat felolvasása után az NVB ülésén heves vita alakult ki, többen, köztük Litresits András ügyvéd erőltetett indoklásnak nevezte a határozat bizonyos pontjait, és „húsbavágónak” nevezte az akkumulátorgyárak ügyét. Más az alaptörvényből idézett „Mindenkinek joga van a tesi és lelki egészségéhez.” A döntés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, a Kúria pedig 90 napon belül dönthet, hogy helybenhagyja-e, vagy megváltoztatja az NVB határozatát.

Ungár Péter a döntés utáni sajtótájékoztatóján be is jelentette, hogy fellebbeznek, illetve további kérdéseket fogalmaznak meg a témában.

Az ülésen egyébként az LMP kérdésével együtt összesen tíz kérdést vizsgáltak, de végül egyiket sem hagyta jóvá a bizottság.