LMP;népszavazás;elutasítás;Nemzeti Választási Bizottság;megtámadás;Ungár Péter;akkumulátorgyár;

2023-03-21 19:01:00

Az NVB elutasította az LMP országos népszavazási kérdését az akkumulátorgyárak ügyében

Ungár Péter, az ellenzéki párt társelnöke közölte: jogi úton támadják meg a határozatot.

Elutasította kedd délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság az LMP akkumulátorgyárakkal kapcsolatos országos népszavazási kezdeményezését.

A testület 8:7 arányban szavazta le a kérdést, amely úgy szólt:

Vagyis mindenhol helyi támogatáshoz és helyi népszavazáshoz kötötték volna az ilyen üzemek építését.

Ungár Péter, az LMP társelnöke, mint kezdeményező az ülés elején úgy fogalmazott: joga van azoknak az embereknek beleszólni a beruházások megvalósulásába, akiket a következmények is érintenek. Később pedig arról beszélt:

Sasvári Róbert, az NVB elnöke a többi között azzal érvelt a kezdeményezés ellen, hogy az burkolt alkotmánymódosítást foglal magában (az alaptörvényről nem tartható népszavazás), és szerinte helyi népszavazásra most is lehetőség nyílik a törvény szerint. Azt ugyanakkor nem tette hozzá, hogy ez a gyakorlatban nem működik, hiszen például Debrecenben és Győrben sem sikerült helyi referendumokat tartani, mert a helyi választási bizottságok visszadobták a kérdéseket.

A határozat felolvasása után az NVB ülésén heves vita alakult ki, többen, köztük Litresits András ügyvéd erőltetett indoklásnak nevezte a határozat bizonyos pontjait, és „húsbavágónak” nevezte az akkumulátorgyárak ügyét. Más az alaptörvényből idézett „Mindenkinek joga van a tesi és lelki egészségéhez.” A döntés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, a Kúria pedig 90 napon belül dönthet, hogy helybenhagyja-e, vagy megváltoztatja az NVB határozatát.

Ungár Péter a döntés utáni sajtótájékoztatóján be is jelentette, hogy fellebbeznek, illetve további kérdéseket fogalmaznak meg a témában.

Az ülésen egyébként az LMP kérdésével együtt összesen tíz kérdést vizsgáltak, de végül egyiket sem hagyta jóvá a bizottság.