Parlament;NATO;Finnország;

Jóváhagyta az Országgyűlés a finn NATO-csatlakozást, hatan nemmel szavaztak

Már csak a svédekkel szórakozik tovább az Orbán-kormány.

Nyolc hónapnyi időhúzás után az Országgyűlés hétfőn megszavazta Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozását.

A képviselők 182 igen és 6 nem szavazattal hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt, vagyis úgy tűnik, hogy a nyíltan oroszpárti Mi Hazánk Mozgalom kivételével mindenki, a fideszesek is megszavazták. A svéd NATO-csatlakozás jóváhagyását az kabinet tovább késlelteti, a szavazásnak még időpontja sincs.

Finnország és Svédország több évtizeden át semleges volt, politikai vezetése az orosz fenyegetés, Ukrajna február 24-i megtámadása miatt döntött a NATO-csatlakozási kérelem benyújtásáról. 

A finn és a svéd NATO-csatlakozás kérdése az Orbán.-kormány külpolitikájának neuralgikus pontja, Törökország mellett ugyanis Magyarország maradt az egyedüli NATO-tagország, amely többszöri nemzetközi felszólításra sem ratifikálta a döntést úgy, hogy két észak-európai ország még 2022. május 18-án nyújtotta be a csatlakozási kérelmet, július 4-én pedig a társulási tárgyalásokat is lezárták.

Azon kívül, hogy az Orbán-kormány a halogatással Oroszország és Törökország érdekeit védi, nem egészen világos, hogy miért nem került Országgyűlés elé az ügy, amelynek a kedvéért még látszatvita is kitört az Orbán-kormány és a Fidesz-frakció között. Akkora, hogy egy fideszes parlamenti küldöttség stockholmi és helsinki útra indult miatta nyomában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel.