Debrecen;vezető;Rétvári Bence;Tiszántúl;kérdések;vízügyi igazgatóság;trollkodás;véleményezés;akkumulátorgyár;Keresztes László Lóránt;

Eltrollkodta a kormány a válaszadást azzal kapcsolatban, miért rúgták ki a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét

Aki korábban kritikus szakvéleményt írt a debreceni akkumulátorgyárról. Rétvári Bence az érdemi kérdésekre válaszul csak annyit írt, mikor lett felmentve munkaköréből Kincses Dániel.

Nem érkezett érdemi válasz Keresztes László Lóránt LMP-képviselő kérdéseire, amelyekben a képviselő a debreceni akkumulátorgyárról kritikus véleményt író Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) vezetőjének kirúgásával kapcsolatban érdeklődött – vette észre a 444.

Mint arról a Népszava is beszámolt, a vízügy területét is felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter kirúgta Kincses Dánielt. A TIVIZIG a CATL leendő debreceni akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyeztetési eljárásához szükséges hatósági szakvéleményében azt írták, hogy a létesítmény (amely megvalósulása esetén várhatóan Magyarország legnagyobb vegyipari üzeme lesz) vízgazdálkodási szempontból több helyen is áttervezésre szorul majd. A dokumentum legsúlyosabb megállapítása szerint Debrecennek az újonnan megjelenő ipari vízigények miatt koncepcionálisan át kell alakítania a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot, mert az eddigi rendszer néhány év múlva már nem fogja bírni a terhelést.

Az LMP országgyűlési képviselője az esettel kapcsolatban négy kérdést intézett a tárcához:

  • Miért titkolja a kormány ezt a bizonyos kritikus szakvéleményt?

  • Valóban fel akarja menteni az érintett vízügyi vezetőt?

  • Ha igen, miért?

  • Van összefüggés a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság által megfogalmazott kritikus hangvételű szakvélemény és a vezető kirúgása között?

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszul mindössze annyit közölt,

„Tájékoztatom, hogy 2023. március 31. hatállyal lett felmentve igazgatói munkaköréből Kincses Dániel úr, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.”