demonstráció;Velence;tiltakozás;Olaszország;főkonzulátus;

Antifasiszta tüntetők hatoltak be a velencei magyar főkonzulátus épületébe

A Magyarországon bíróság elé állított antifa aktivista szabadon engedését követelték.

A Budapesten bíróság elé állított antifa-aktivista szabadon engedéséért demonstrált egy 30 fős aktivistacsoport péntek délelőtt az olaszországi Velencében lévő magyar tiszteletbeli főkonzulátusnál. A tiltakozók az épületbe is bejutottak, ahol a 2023. február 11. óta Magyarországon fogva tartott nőről készült képeket helyeztek el – derül ki az ANSA cikkéből, a hírt elsőként a Telex vette észre.

A demonstrálók egy „szabadságot I. S.-nak azonnal!” feliratú transzparenssel érkeztek a velencei főkonzulátushoz. „Azért vagyunk itt, hogy a fogva tartott szabadságát követeljük. Magyarországon csak az antifasiszta mozgalmat akarják büntetni, egy olyan államban, ahol a határon járőröző migránsellenes embereket nemcsak eltűrik, hanem még támogatják is. Ez demokráciaellenes politika” – írták posztjukban a tiltakozók, a pert pedig bohózatnak nevezték.

A Budapesten letartóztatásban lévő nő egyike annak a három vádlottnak, akik az ügyészség szerint úgynevezett antifa-támadásokat követtek el Budapesten az elmúlt év februárjában.

Mint korábban hírt adtunk róla, Olaszországban általános felháborodást váltott ki, hogy a nőnek bilincsben, vezetőszáron kellett megjelennie az ügy előkészítő ülésén. Ügyvédje azt hangoztatta, kirívó jogsértésről lehet beszélni. Az ügyben Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár „Tények, amiket a tavaly februári magyarországi antifa támadásokról tudnod kell” címmel tett közzé egy hosszú bejegyzést, melyben többek között hangsúlyozta, hogy a nő fogva tartásának körülményei megfelelnek az összes uniós előírásnak, mind az egészségügyi, mind az ellátást illetően.

Nemrég az olasz igazságügyi miniszter közölte, hogy országa nem hagyta magára a Budapesten bírósági eljárás alá helyezett olasz állampolgárt, és mindent megtett az érdekében, ami lehetséges volt. De tiszteletben tartja más állam önállóságát, a magyar bíróság önállóan dönt az ügyben. Antonio Tajani olasz külügyminiszter pedig azt mondta, nem felel meg az európai normáknak, ahogy bíróság elé állították a nőt. Azt kérte a magyar kormánytól, tartsa tiszteletben a közösségi jogszabályokat, felügyelje a helyzetet annak érdekében, hogy az ítéletre váró fogvatartott jogai tiszteletben legyenek tartva. Ezért hívatta be magához január 30-án Magyarország római nagykövetét.