Orbán-kormány;háború;ENSZ BT;humanitárius katasztrófa;Orvosok Határok Nélkül;izraeli-palesztin konfliktus;

Orvosok Határok Nélkül: A gázai egészségügyi rendszer megsemmisült

A magát békepártinak nevező Orbán-kormány a napokban egymaga feküdt keresztbe annak a közös EU-s nyilatkozatnak, amely humanitárius tűzszünetet sürget a háború sújtotta térségben.

Nincs már egészségügyi rendszer Gázában, amelyről beszélni lehetne - jelentette ki Chris Lockyear, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén a The Guardian szerint.

A főtitkár közlése szerint Izrael egyesével rombolta le a kórházakat a Gázai övezetben. Ami mára megmaradt, az az ilyen mértékű vérengzés mellett teljesen elégtelen.

„Kényelmes az az illúzió, amely azt a narratívát tartja fenn, hogy ez a háború a nemzetközi joggal összhangban zajlik”

- szögezte le Chris Lockyear.

Az MSF főtitkára felidézte, hogy Izrael az egészségügyi létesítmények bombázását rendszerint azzal magyarázza, hogy azokat a Hamász palesztin terrorszervezet katonai célokra használja. „Erre ezidáig semmilyen, függetlenül ellenőrzött bizonyítékot nem láttunk” - közölte.

Lockyear ismertetése szerint azon kivételes körülmények között, amikor egy kórház elveszíti védett státuszát, minden katonai támadásnak követnie kell az arányosság és az elővigyázatosság elvét. Azonban a nemzetközi jog betartása helyett a kórházak szisztematikus tönkretétele történt, ami az egész egészségügyi rendszert működésképtelenné tette. Október 7-e óta a nemzetközi egészségügyi humanitárius szervezet kilenc különböző egészségügyi intézményt kényszerült evakuálni - tájékoztatott.

A főtitkár ENSZ BT-ben elmondott beszédében hangsúlyozta, a válogatás nélküli támadások, a sűrűn lakott területeken bevetett fegyverek mostanáig több tízezer embert öltek meg és további ezreket nyomorítottak meg. Katasztrofális sérüléseket, végtagzúzódásokat, súlyos égési sérüléseket kellene ellátnia az orvosoknak, de csatatéren és lerombolt kórházak hamvaiban nem tudják ellátni ezeket.

„Nincs elég kórházi ágy, nincs elég gyógyszer és nincs elég kellék. A sebészeknek nincs más választásuk, mint altatás nélkül amputálást végezni gyerekeken. Sebészeink kifogytak az alapvető gézből, amellyel a sérültek elvérzését tudják megakadályozni. Miután felhasználták először, kinyomják belőle a vért, megmossák, sterilizálják és újra felhasználják a következő sérültnél”

- mondta.

A sokkoló körülmények mára teljesen kimerítették az MSF csapatait, az orvosok félelemben élnek - ismertette a szervezet főtitkára, hozzátéve, „követeljük a nemzetközi humanitárius jog által ígért védelmet. Tűzszünetet követelünk mindkét féltől”.

Az embertelen állapotok miatt a világ országai ugyancsak egyre szélesebb körben szólítanak fel azonnali tűzszünetre. Nem úgy a magát békepártinak nevező Orbán-kormány, amely néhány napja ismét egymaga feküdt keresztbe az Európai Unió azon közös nyilatkozatának, amelyben a tagállamok humanitárius tűzszünetet követeltek és a megszállt Ciszjordániában erőszakos cselekményeket elkövető szélsőséges izraeli telepesek szankcionálását helyezték kilátásba.