DK;Vadai Ágnes;Polt Péter;

Költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV a „háborúpártiak” plakátokat kiadó CÖF-cég ügyében

Erről Polt Péter legfőbb ügyész számolt be a DK-s Vadai Ágnes kérdésére válaszolva.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya költségvetési csalás bűntette miatt nyomozást rendelt el még tavaly, október 20-án a CÖF-CÖKA fideszes álcivil szervezet cége, a Kövess minket 2022 Kft. ellenzéki politikusokat lejárató kampánya ügyében – közölte Polt Péter legfőbb ügyész, válaszul a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére.

Vadai már 2023. szeptemberében benyújtotta „Honnan volt 1 milliárd forintja a veszteséges Kövess minket 2022 Kft.-nek az ellenzéki politikusokat lejárató kampányra?” című kérdését a legfőbb ügyésznek. Kiderült ugyanis, hogy a cég több mint egymilliárd forintot költött az ellenzéki politikusokat háborúpártinak beállító plakátkampányra. A 2021-ben alapított Kövess minket 2022 Kft. ugyanakkor az első évében 121 millió forintos veszteséget termelt, 2022-ben pedig 177 millió mínusz volt az adózott eredmény. Az ellenzéki képviselőt akkor Polt Péter arról tájékoztatta, hogy a kérdést feljelentésként értékelte, és elküldte a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának.

Az rtl.hu azonban nemrég azt írta, az adóhatóság nem hajlandó elárulni, hogy elindították-e egyáltalán a nyomozást az ügyben. A portál erre vonatkozó kérdésére a NAV csak annyit közölt, „a feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

Vadai Ágnes így ismét a legfőbb ügyészhez fordult, hogy megtudja, a feljelentés alapján

  • mikor,

  • milyen hatóság,

  • milyen jogszabályi rendelkezése szerint,

  •  milyen jogalapra hivatkozva,

  • tartalmilag milyen érdemi döntést hozott. 

Arról is érdeklődött, hogy elrendeltek-e nyomozást, és ha igen, akkor kivel szemben, és milyen bűncselekmény gyanúja miatt.

Polt Péter válaszából kiderült, hogy a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya költségvetési csalás miatt nyomoz, mely felderítési szakaszban van, felügyeletét pedig a Budapesti IX. kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege látja el. „A büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezései értelmében a nyomozás felderítési szakaszában az ügyészségnek csupán felügyeleti jogköre van, az irányítási jogok csak a vizsgálati szakban, a gyanúsított kihallgatását követően illetig meg” – fűzte hozzá a legfőbb ügyész.

Azóta egyébként elárasztották az utcákat a CÖF legújabb lejárató, ezúttal dollárbaloldalozós plakátjai, ezeket a felirat alapján ugyancsak a Kövess Minket 2022 Kft. adja ki. A plakátokon eleinte Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter szerepelt, továbbá lelopták hozzá a Dead Kennedys amerikai punkegyüttes ikonikus dizájnját az ingre fújt dollárjellel. Fekete-Győr Andrást azóta Magyar Péterre cserélték a plakátokon.