gyermekvédelem;vezetőváltás;Rétvári Bence;gyermekotthonok;Tuzson Bence;bicskei gyermekotthon;Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat ;

Távozott posztjáról az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetője

A vezetőváltás titkolása és időzítése kérdések sorát veti fel. 

Távozott Erdei Sándor az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) éléről.

A saját kérésére április 15-ei hatállyal leköszönő országos igazgató helyett a jövőben Csipkés Attila látja el az igazgatói feladatkört – erősítette meg információnkat a Belügyminiszter.

Csipkés Attila eddig általános igazgatóhelyettes volt. Erdei Sándor távozásáról egy hónappal ezelőtt értesült lapunk. Akkor megkeresésünkre az országos igazgató azt közölte: a szakszolgálat élén személyi változás nem történik. A Belügyminisztériumtól is hasonló reakció érkezett, hozzátéve „információja téves”.

A vezetőváltás titkolása és időzítése kérdések sorát veti fel. Különös, hogy épp akkor távozik az eddigi országos igazgató, amikor a hivatalos kommunikáció szerint gőzerővel tart a gyermekvédelem átvizsgálása, megerősítése, amit a pedofil-botrány nyomán rendeltek el. Ezekben a hetekben is többnapos komplex alkalmassági, pszichológiai vizsgálat vár az intézményvezetőkre, helyetteseikre. 

Az OGYSZ a főváros és 19 vármegye területi gyermekvédelmi szakszolgálatának egységes gyermekvédelmi intézménye, így tehát szorosan kapcsolódik a jelenlegi, a kormány által fontosnak tartott feltáró munkához. Vezetőjének kiemelt feladata lehet, hiszen – ahogy Erdei Sándor egy korábbi interjúban fogalmazott – az országos szervezet az egységes eljárások és az azonos szakmai módszertani alapelvek szerint végzett területi munkát segíti elő. Az OGYSZ 2021. július 1-én jött létre, azóta Erdei Sándor irányítja a debreceni székhelyű intézményt.

Lapunk egy kollégáját érte utol, aki annyit mondott: engedély nélkül nem nyilatkozhatnak.

Más forrásból úgy értesültünk, „segítettek neki távozni”.

Nem ez az első váratlan fordulat a bicskei pedofil-ügy nyomán indult gyermekvédelmi reformintézkedések során. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára március végén arról beszélt, az intézményvezetőkre váró vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik, és arra koncentrálnak, hogy „ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés, az most bukjon ki”. Ám amikor ezzel több érintettet is megkerestünk, senki nem tudott semmit, mindenki a sajtóból értesült arról, mi vár rá. Hiába vártunk válaszokat a tárcától többek között arról:

  • Hol végeztek már a vizsgálatokkal? 

  • Mi indokolja kizárólag az intézményvezetők ellenőrzését, akik ritkán találkoznak a gyerekekkel?

  •  Kik, illetve milyen szakmai szempontok alapján állították össze a vizsgálati metódust? 

Válasz nem érkezett.