Fidesz;szélsőjobb;Szijjártó Péter;Osztrák Szabadságpárt;szuverenitás;

Szijjártó Péter a „szuverenista, patrióta erők” összefogását sürgette, miután Giorgia Meloni is ajtót mutatott a Fidesznek

A külügyi tárca vezetője fontosnak tartotta négyszer is hangsúlyozni a „patrióta” és „szuverenista” jelszavakat az Osztrák Szabadságpárt főtitkárával tartott találkozója után.

A „szuverenista, patrióta erők” összefogására van szükség az Európai Unióban, ugyanis jól látszik, hogy a liberális mainstream teljesen le akarja uralni a politikát, jól látszik, ahogy a választók akaratát figyelmen kívül hagyva osztozkodnak a pozíciókon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben az MTI szerint.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Osztrák Szabadságpárt főtitkárával, Christian Hafeneckerrel tartott találkozója után arról számolt be, hogy a „patrióta, szuverenista” erők komoly kihívások előtt állnak az egész kontinensen, hiszen a liberális mainstream próbálja leuralni az Európai Uniót, az európai politikát. „Látszik, ahogy osztozkodnak a választók akaratát teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az európai pozíciókon.

Itt ez az időszak kifejezetten szükségessé teszi azt, hogy Európa szuverenista, patrióta erői összefogjanak” 

- fejtegette az orosz Barátságért kitüntetéssel felruházott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter azt hangoztatta, hogy az emberek Magyarországon és Ausztriában is a „patrióta, szuverenista” politikát folytató, az európai szuperállamot ellenző, a béke mellett kiálló pártokra adták a szavazataikat, ezt jól mutatja a Fidesz és az Osztrák Szabadságpárt győzelme az európai parlamenti választáson. Ennek kapcsán a külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta, hogy a két párt között régóta szoros együttműködés van, mivel a felek azonos álláspontot képviselnek az Európa előtt álló legfőbb kihívásokra adandó válaszokat illetően.

Szijjártó Péter gondolatmenetét úgy folytatta: „Mindketten úgy gondoljuk, hogy a tagállamok hatásköreinek további elvonása elfogadhatatlan. Mindketten úgy gondoljuk, hogy Európának sürgősen változtatnia kell a migrációpárti álláspontján. Mindketten úgy gondoljuk, hogy Ukrajnában békére, nem fegyverszállításra van szükség. Mindketten úgy gondoljuk, hogy a szankciókkal Európa lábon lőtte a saját gazdaságát. (...) Ezért sürgősen migrációellenes, békepárti és az európai versenyképességet helyreállító politikára van szükség. (...) Ebben teljes mértékben egyetértünk az Osztrák Szabadságpárttal, és biztató, hogy az osztrák polgárok is a Szabadságpártnak adták a legtöbb szavazatot a legutóbbi európai parlamenti választáson” - fejtegette a miniszter.

Persze Szijjártó Péter összefogást sürgető gondolatait némileg árnyalja, hogy jelen állás szerint a Fidesz a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja, az Olasz Testvérek fémjelezte Európai Konzervatívok és Reformistáknak (ECR) sem kell, annyira kínos lett a békepártiság címszó alatt következetesen Oroszország érdekeinek megfelelően politizáló Orbán Viktor társasága a nyugati színtéren. Igaz, a magyargyűlölő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) még szívesen látná a Fideszt a környezetében.