Robert Fico;merénylet;Szlovákia;terrortámadás;

Terrortámadásnak minősítették a Robert Fico elleni merényletet

Eddig gyilkossági kísérletként folyt nyomozás az ügyében, de Maros Zilinka főügyész már röviddel a merényletet követően jelezte, hogy sor kerülhet a módosításra.

A továbbiakban terrortámadásként kezelik a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet – írja a Paraméter Maros Zilinka főügyész bejelentése alapján.

A szlovák kormányfőt ért támadás ügyében ezidáig gyilkossági kísérletként folyt nyomozás, de Zilinka már röviddel a merényletet követően jelezte, hogy sor kerülhet a módosításra.

„A miniszterelnök elleni gyilkos merénylet ügyében a jogi minősítést terrortámadás különösen súlyos bűntettére változtatták”

– mondta a főügyész csütörtökön.

A gyakorlatban ez annyi változást jelent, hogy a támadót, Juraj Cintulát eddig 25 éves szabadságvesztés vagy életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegette, mostantól viszont 20-tól 25 évig terjedő szabadságvesztésre vagy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik.

Robert Fico ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A 71 éves lévai Juraj Cintula négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a miniszterelnököt.

Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.