fejlesztés;kormányhatározat;Szegedi Tudományegyetem;sürgősségi ellátás;Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ;gyermeksebészet;

Az Orbán- kormány 1,3 milliárd forintot ad a szegedi gyermeksebészet fejlesztésére

Csak egy botrányos eset kényszerítette rá a kabinetet, hogy foglalkozzon a kérdéssel, amelyről a Népszava számolt  be elsőként.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyerekklinika gyereksebészeti blokkjának felújítására 1,3 milliárd forintot ad a kormány – vette észre a Szeged365.hu cikkében a Telex azután, hogy június elején a Népszava megírta, Szegeden hét hete gyakorlatilag nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás, szinte minden gyermeket Pécsre, Debrecenbe vagy Budapestre küldenek. Akkor megtudtuk, több mint 200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe. Néhány nap múlva aztán kiderült egy májusi botrányos eset, amikor ötszáz kilométeres útra küldtek többszörös töréssel egy fiút, mert Szegeden éppen nem volt ellátás.

A legújabb fejlemény, hogy a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányhatározat, amely a „Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” című uniós projekt támogatásának növelését és finanszírozási összetételének módosítását tartalmazza, 1 347 071 258 forint összeghatárig. A „regionális gyerek sürgősségi és gyerek traumatológiai centrum kialakítása Szegeden” program teljes kerete egyébként több mint 3,2 milliárd forint.

Lapunk egyébként a júniusi eset után arról is írt, hogy az  kormányban a kialakult szegedi egészségügyi helyzetért senki sem akarta vállalni a felelősséget. Bár a Belügyminisztérium  közvetve elismerte az ellátási zavart, azért, hogy a történtek után vizsgálatot indítson, már nem tartotta illetékesnek magát. Akkor azzal tértek ki a vizsgálat indítására vonatkozó kérdéseink elől: „Forduljon a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz, mint a felsőoktatásért felelős ágazatirányítóhoz.” A kulturális tárcánál még csak a kérdéseinkre sem válaszoltak.