Előfizetés

Az itthon virágzó demokráciát látó Raisz Anikó lesz a közigazgatási államtitkár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.22. 20:49
Raisz Anikó a kép bal szélén, Varga Judit igazságügyi miniszter mellett. ÁDER János jobboldalán pedig Steiner Attila, őt is frissen nevezték ki államtitkárrá
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A magyar kormányt Hágában szenvedélyesen védő korábbi egyetemi docens Varga Judit minisztériumában kapott munkát.
Raisz Anikó miskolci egyetemi docenst, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagját nevezték ki az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárává az új miniszter érkezése után négy nappal felmentett Molnár Zoltán helyére - írja a hvg.hu.   A közigazgatási államtitkár lényegében a minisztérium hivatalvezetője, elvben politikamentes tisztviselő. A hírportál felidézi, Raisz Anikó idén februárban is szerepelt a hírekben, amikor a magyar kormányt képviselte a holland parlament uniós ügyek bizottságában tartott meghallgatáson a magyar és a lengyel jogállamiságról, és kifejtette: Magyarország jogállam, ahol tiszta választásokat tartottak, független az igazságszolgáltatás, szabad a sajtó, virágzik a civil társadalom és a demokrácia.
Az egyebek közt nemzetközi környezetvédelmi joggal foglalkozó szakértő 2016-os sajtóhírek között szerepelt a tárca első jelöltjei között az Európai Emberi Jogi Bíróság magyar bírói helyére, amelyet aztán Paczolay Péter volt alkotmánybírósági elnök nyert el. Idén áprilisban pedig, amikor megalakították a volt köztársasági elnök nevét viselő Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet, Trócsányi László, az azóta európai parlamenti képviselővé választott akkori igazságügyi miniszter azt jelentette be, hogy ennek operatív vezetésével Raisz Anikót bízzák meg. Azt nem tudni, hogy ezt a munkát államtitkárként is megtartja-e.
Steiner Attila eddigi helyettes államtitkár személyében új államtitkárt is kinevezett a köztársasági elnök az Igazságügyi Minisztériumba. Ő a Miniszterelnökségen is együtt dolgozott a július 12-én miniszterré kinevezett Varga Judittal, aki utalt rá, hogy az IM-hez átkerült uniós kapcsolattartásban Steiner lesz a munkatársa, bár egyelőre egy másik államtitkár, Bóka János titulusában is benne van az EU: „európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár”. Új helyettes államtitkár is a Miniszterelnökségről érkezett az IM-be: Ökrös Oszkár, aki korábban „európai igazgató”-ként dolgozott Varga Judit európai uniós ügyekért felelős államtitkárságán - írja a lap. Bár a hírportál nem tér ki rá, a kinevezésekről szóló összeállítás a Magyar Közlöny hétfői számában is megjelent.

Több milliárd forintos büntetést fizet a Microsoft Magyarország korrupció miatt

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.07.22. 20:44
A magyar hatóságok nem találtak bűncselekményt
Fotó: Soós Lajos / MTI
A Microsoft elfogadta azt a 25,3 millió dolláros – 7,3 milliárd forintos - büntetést, amelyet azért kapott az amerikai hatóságoktól, mert lefizetett kormányzati dolgozókat Magyarországon és más országokban is.
A Reuters cikke szerint ebből az összegből mintegy 8,75 millió dollárt (2,4 milliárd forintot) tesz ki a korrupciós ügyek miatt kirótt bűnügyi bírság, ezt teljes egészében a Microsoft Magyarországnak kell kifizetnie. (Az összeg másik részét - 16,55 millió dollárt - a tőzsdefelügyelet rótta ki az óriáscégre polgári kártérítésként.)
Az amerikai Igazságügyi Minisztérium, az FBI és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság vizsgálata feltárta, hogy az informatikai vállalat 2013 és 2015 között legalább 14,6 millió dollárnyi (több mint 4 milliárd forintos) nyereséghez jutott korrupciós praktikákkal Magyarországon. Az amerikai nyomozók szerint a magyar Microsoft meg nem nevezett hivatalnokai azt jelentették a központnak, hogy itt csak komoly kedvezményekkel tudják értékesíteni a kormányzati intézményeknél használt szoftvereiket. A magyar közigazgatási szervek ugyanakkor nem közvetlenül a Microsofttól vásárolták meg a licenszeket, hanem közvetítő cégeken keresztül, ezek viszont már 50-60 százalékkal drágábban adták tovább a vállalattól megvásárolt szoftvereket.  Az így keletkezett extraprofitból fizettek le - meg nem nevezett - magyar kormányzati hivatalnokokat, amiért ők Microsoft-termékeket rendeltek. A vállalat egyébként összesen mintegy 8 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el.

A lavinát az indította el, hogy a Microsoft 2013-ban belső vizsgálatba kezdett annak érdekében, hogy feltárják, milyen praktikákat alkalmaznak a leányvállalatok a feltörekvő piacokon. Az anyacég ekkor jött rá, mi folyik Magyarországon, ezért később szerződést bontott a közvetítő cégekkel, illetve több vezető beosztású Microsoft hivatalnokot is elbocsátott. A volt alkalmazottak egy része végül a magyar kormányzati szervekben talált állást, így Sagyibó Viktor volt kormánykapcsolati igazgató is éppen a szoftverbeszerzésekben érintett Miniszterelnökségen kapott miniszteri megbízotti pozíciót. Az ügyben feljelentést is tettek, ám - mint ahogyan azt Polt Péter legfőbb ügyész a szocialista Mesterházy Attila kérdésére elárulta - nem indult vizsgálat, mert a beadványt elutasították bűncselekmény hiányára hivatkozva. Romániában ugyanebben a Microsoft-ügyben több tucat kormányzati személy ellen indult eljárás, és sokakat - köztük minisztereket is - letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Míg tehát a magyar ügyészség nem látott semmiféle problémát, addig maga az anyacég vezetése már tavaly augusztusban elismerte a Wall Street Journalnak, hogy nyomoznak a céggel szemben, és a vállalat „valószínűleg helytelenül járt el”. A lap szerint a Microsoft 2012-től arra törekedett, hogy a magyar kormányzatot lebeszélje a versenytársak szoftvereiről. A cég egyik vezetője, Kevin Turner például személyesen tárgyalt 2012-ben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki „egy kis csoport cégvezetőt” is hozott magával az egyeztetésre. Ezt követően a szoftverlicenszek értékesítése során is megjelentek az Orbán-család tagjai is, így az érintettek között feltűnt az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, valamint annak testvéréhez, a korábban a NAV informatikai igazgatóságán dolgozó Tiborcz Péterhez köthető cég is.
Korábban lapunk is beszámolt a HCS Experts nevű cégről, amely információink szerint az egyik Microsoft-viszonteladónak is rendszeresen beszámlázott, és amelybe 2015-ben szállt be a miniszterelnöki vő. A vállalat árbevétele ebben az évben megduplázódott, közel egymilliárd forintra nőtt, egy évvel később pedig Tiborcz István már 389 millió forint osztalékot tudott kivenni belőle.
Lapunk korábbi információi szerint egyébként az unió is vizsgálatra készül a Microsoft-korrupció miatt. Ezt az Orbán kormány a kormányzati megrendelésekben szintén érdekelt SAP és Telekom segítségével, valamint a befolyásos lobbista, Klaus Mangold közvetítésével próbálja elkerülni.

Hableány-tragédia: még egy nőt keres a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.22. 19:05

Fotó: Markoszov Szergej
Egy nő a dunai hajóbaleset utolsó, eddig még meg nem talált áldozata – írja a 24.hu.
A portál megkereste a BRFK-t, hogy mekkora erőket mozgatnak meg jelenleg ahhoz, hogy az utolsó koreai áldozatot is megtalálják:
A BRFK a Készenléti Rendőrséggel, az érintett megyei rendőr-főkapitányságokkal, valamint a koreai tűzoltókkal együttműködve továbbra is eltűntként keresi a május 29-ei hajószerencsétlenség utolsó áldozatát. A keresés kiterjed a folyó teljes, a baleset helyszínétől délre eső 215 kilométeres szakaszára, valamint annak ár- és hullámterületére egyaránt. Naponta átlagosan 8-10 hajóval, a mai napon 8 hajóval folyik a kutatás

- közölte a BRFK, hozzátette: mindaddig folytatják a keresést, amíg reális esély van arra, hogy megtalálják.

A má­jus 29-i balesetet heten élték túl, a Hableányon 33 dél-koreai turista és a 2 fős magyar személyzet tartózkodott.