hulladék;hulladékszállítás;kukaholding;NHKV;

Kidobhatják a kukaholdingot

A hulladék-koncessziós rendszer bevezetésével a koncesszorra szállhat át a jelenleg az NHKV által végzett számlázás is, ami szükségtelenné teheti az állami pénzelosztó létét. Igaz, a pályázati kiírás húzódik.

A hulladék-koncessziós rendszer 2023 közepétől ígért bevezetésével okafogyottá válhat a kukaholdingként elhíresült NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő léte - vélik iparági megfigyelők. A hulladékdíjat jelenleg az NHKV számlázza és osztja szét - nem kis feszültségek közepette - a helyi kukáscégek között. (Sokan pártpolitikai megfontolásokat látnak az NHKV pénzosztási elveibe, amit az állami cég élesen visszautasított.) A cég - így rajta keresztül a hulladékszállítás - működőképességének fenntatása ugyanakkor évi 70-80 milliárdos állami támogatást igényel. (Az NHKV - korábbi szokásától eltérően időben leadott - mérlege szerint a kukaholding tavaly 281 milliós nyereséget ért el. Igaz, kötelezettségei 68 milliárdról 72 milliárdra, követelései pedig 44 milliárdról 47 milliárdra nőttek.)

A beígért kukakoncessziós kiírás viszont egyre húzódik. Míg a tavaly júniusban kiszivárgott terv ugyanazon év novemberére ígérte a pályázatot, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter idén februári szavai szerint az "hamarosan" várható, a múlt héten a koncessziókért illetékes Rogán Antal miniszterelnöki kabinetiroda-vezető pedig határidőként már a jövő évi választásokat jelölte ki.

A koncessziós terv - Alkotmánybíróságot is megjárt -, végül idén februárban elfogadott paragrafusai szerint a számlázást egy bizonyos "koordináló szerv" végezné, ami jelenleg az NHKV. Ám szakértők szerint ez a cím a pályázatot megnyerő koncesszorra szállhat át.

Ennek valószínűségét erősíti, hogy - amiként azt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tegnapi közleménye is megerősítette - az NHKV-tól már mai, vagyis június 22-i hatállyal a közműhatóságra szállt át a "hulladékgazdálkodási közszolgáltatást" - a lakossági kukaürítést - lehetővé tévő úgynevezett megfelelőségi vélemény kiállítási joga. Korábban Bándi Gyula jövő nemzedékekért felelős ombudsman is kifogásolta, hogy eddig a helyi kukás vállalkozások léte egy velük alkuhelyzetben lévő másik cég szakvéleményétől függött.)

Orbánék élesen vitatott tervei szerint egyébként a - jelenleg zömmel önkormányzati - hulladékos eszközök tisztázatlan módon állami tulajdonba kerülnének, majd azokat a magánkoncesszor használhatná. Masszív iparági pletykák szerint az elképzelést a - saját hulladékán kívül jelenleg mást kevéssé kezelő - Molra szabták. Az olajcég ezt annyiban kommentálta, hogy vizsgálja a lehetőséget, de februári stratégiafrissítésükben is nyitottak a hulladékipar felé.