Németország;USA;Schmidt Mária;ellentmondás;orosz-ukrán háború;

Schmidt Mária szerint eltűnőfélben van Németország, amelyről novemberben már azt mondta, megszűnt létezni

Az anakronizmus homokszeme csúszott a gépezetbe. A Terror Háza főigazgatója szerint Németország arrogáns magatartásával számos szövetségesét hergelte maga ellen, az ország európai vezető szerepét pedig Franciaország vagy Lengyelország (!) veheti át. 

Schmidt Mária szerint eltűnőfélben van Németország, amelyről novemberben már azt mondta, megszűnt létezni – vette észre az ellentmondást a hvg.hu.

A Terror Háza főigazgatója a Mandiner Reakció című műsorában arról beszélt, Kína nem hagyná, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a távol-keleti ország térségébe, egy esetleges kínai-tajvani háborúnál pedig Amerika nehezen tudná megmagyarázni „a fiatalabb generáció esetleges katonai hadba állításánál”, hogy miért szükséges a konfliktus (még "szerencse", hogy ezt a problémát Moszkva könnyedén megoldotta).

Szerinte az Egyesült Államok már nem annyira magabiztos, s ezt az alapján érzékeli, hogy egyre erőteljesebben akarják egyben tartani a NATO-t. Az éppen pár hete új taggal bővült katonai szövetségen belül az amerikaiaknak már csak a nyugati országok maradtak, és leginkább az angolszászok, akikre igazán lehet számítani – kockáztatta meg.

– Németország szellemi és politikai értelemben teljesen eltűnőfélben van – mondta a múzeumigazgató. Érdekesség, Schmidt novemberben még azt mondta Bayer Zsolt műsorában, hogy Németország megszűnt létezni. A német nagykövet kinevette érte.

Schmidt Mária bírálta Németország – pontosabban Angela Merkel előző kancellár, akinek egyébként sokat köszönhetnek – külpolitikáját is, erről azt gondolja, arrogáns magatartásával a berlini vezetés számos szövetségesét hergelte maga ellen, az ország európai vezető szerepét pedig Franciaország vagy Lengyelország (!) veheti át.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta, annak „bonyolultságát, motivációinak összetettségét nem szabad elintézni olyan közhelyekkel, mint hogy ki is áll a történelem jó oldalán”. Schmidt szerint az amerikaiaknak Orbán Viktorra kéne hallgatniuk, és a miniszterelnök tusványosi, „két szláv nép konfliktusáról” szóló idézetét fogalmazta újra, amikor azt mondta, az ukrajnai háború „egy picit polgárháború is”.