roma;fizetésképtelenség;kormánybiztos;Belügyminisztérium;Országos Roma Önkormányzat;Sztojka Attila;

Nem ment el a találkozóra az Orbán-kormány romaügyi biztosa, a kinyomtatott arcképével vitatkoztak helyette

Sztojka Attila trükközni próbált, ellentalálkozót szervezett, ezen azonban az Országos Roma Önkormányzattól senki nem jelent meg.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a fizetésképtelenség állapotában van, az elvont állami pénzek miatt üres a kassza, a testület és a hivatal működésképtelen. Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese szerint alaptalan követelésekkel, jogsértő módon vitték csődbe az országos önkormányzatot.

A helyzet megvitatására Lakatos Oszkár nyílt fórumra hívta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztost, a Fidesz parlamenti képviselőjét.

Sztojka a hét elején egyértelművé tette, hogy nem fogadja el a meghívást: közösségi oldalán azt állította, az ORÖ vezetésének viselkedése arról szól, hogy Lakatos „megmaradjon alelnöknek, mert így tudja kiszolgálni a baloldal igényét”. Lapunknak nyilatkozva Lakatos visszautasította a vádat, és közölte, bízik abban, hogy a kormánybiztos meggondolja magát, ezért a megadott időpontban és helyszínen várni fogja.

Lakatos Oszkár pénteken délelőtt 11 órakor valóban ott volt az ORÖ Dohány utcai székházában, Sztojka Attila azonban nem jelent meg. Az ORÖ elnökhelyettese jobb híján kitett egy kormánybiztosát ábrázoló fotót, mutatva: ő az, aki „meghátrált a vita elől”. Lakatos már korábban is beszélt arról, hogy Sztojka eddigi megnyilvánulásai alapján az ORÖ aligha számíthat a romaügyi kormánybiztos segítségére. Ezt a véleményét a másik fél hibájából elmaradt vita miatt most megerősítve látta.

„Sztojka Attila nem tekinti partnernek az Országos Roma Önkormányzatot” 

– jelentette ki lapunknak Lakatos Oszkár. Felhívta rá a figyelmet, hogy a kormánybiztosnak a kinevezéséről szóló kormányhatározat alapján kötelessége lenne kapcsolatot tartani és egyeztetni az ORÖ-vel, közreműködni abban, hogy elősegítse annak törvényes működését. Ugyanez a kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja. Lakatos Oszkár a minap levélben kért segítséget Orbán Viktortól.

Nem elég, hogy Sztojka Attila távol maradt a nyilvános vitától, Lakatos Oszkár információi szerint

gyakorlatilag ugyanarra az időpontra – pénteken délelőtt fél 11-re – találkozót szervezett az ORÖ-ben lévő szervezetek frakcióvezetői számára a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság épületébe. 

(Sztojka ennek a főigazgatóságnak volt a vezetője.) Az ORÖ-ben kialakult helyzetről akart tárgyalni, ám a találkozó végül – miután többen jelezték, hogy azon nem vesznek részt – elmaradt. Lakatos különösen barátságtalan lépésként értékelte, hogy őt, aki általános elnökhelyettesként az ORÖ elnöki teendőit is ellátja, Sztojka Attila meg se hívta.

Lapunknak – név nélkül nyilatkozva – többen megerősítették Lakatos információját. Az eseményre a kormánybiztos nem küldött hivatalos meghívót, a találkozót az ORÖ-ben lévő egyik bizalmasa szervezte. Sztojka szerette volna,

ha olyan látszat keletkezik, mintha a kezdeményezés az ORÖ képviselőitől eredt volna, ám nem sikerült elérnie, hogy „felkérő levelet” írjanak számára. 

A meghívottak között volt, aki nem tudott, más nem is akart elmenni a megbeszélésre: a találkozót ezért fújták le.

Az eset Lakatos Oszkár szerint azt bizonyítja, hogy a kormánybiztos nem tartja tiszteletben az országos önkormányzat autonómiáját, súlyosan beavatkozik az ORÖ életébe, már nem először. Az elnökhelyettes azokra a titokban rögzített hangfelvételekre utalt, amelyek tartalmát a Népszava tavaly év elején cikksorozatban ismertette. Sztojka Attila az ORÖ kormánypárti (vagy annak tartott) képviselőinek konkrét instrukciókat osztogatott,

és miközben azt fejtegette, hogy mennyire fontos a szakmai munka, az anyagi előnyök feltételéül szabta a politikai lojalitást.

Kijelentette például, hogy „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.”

Akár fenyegetésként is értékelhető volt az a közlése, hogy „mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. 

Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig.”

Kérdéseket küldtünk Sztojka Attilának, aki eddig nem reagált megkeresésünkre.