termelés;Dunaújváros;Dunaferr;

Még nem teljes kapacitással, de újra működik a Dunaferr

A vállalat közölte, hogy csökkenti az indokolatlan költségeket, így a korábbiakhoz képest kevesebb külső szolgáltatást vesz igénybe.

Újraindította a termelést a LIBERTY Dunaújváros, Magyarország legnagyobb acélgyártója, amelyet a LIBERTY Steel Group 2023 októberében vásárolt meg – írja a vállalat közlése alapján az Economx.

Ajay Aggarwal, a LIBERTY Steel Group európai elnöke tudatta, a cég folyamatosan bővíti a termelést, hogy minél előbb a lehető legmagasabb színvonalon szolgálhassák ki magyarországi és európai vevőiket. Szerinte ez az első lépés a vállalat megújulásában, amely nemcsak a Liberty Dunaújvárosnak és alkalmazottainak, hanem Dunaújváros egész közösségének előnyös lesz.

Mindez része a LIBERTY Dunaújváros 100 napos programjának, amely a folyamatos kapacitásbővítés mellett átállítja a céget a hatékonyabb működésre, így készítve fel azt a várható piaci fellendülésre. Ehhez tartozik a működés szempontjából indokolatlan költségek csökkentése, amelynek eredményeként a korábbiakhoz képest kevesebb külső szolgáltatást vesznek igénybe. A várható piaci kereslet szempontjából optimális termékösszetételt alakítanak ki, és ahhoz igazodó termelési ütemtervet állítanak fel.

A vállalat hangsúlyozta, hogy az átszervezési folyamat során a LIBERTY Dunaújváros megtartja munkatársait, folyamatosan fizeti a béreket, és már az év első felében elindítja azokat az átképzési tanfolyamokat, amelyek felkészítik a munkavállalókat a magasabb technológiai értéket képviselő elektromos kemencék működtetésére. Eezek beszerzéséről kínai partnerével 2023 őszén írt alá megállapodást a LIBERTY.

Mint arról lapunk is beszámolt, az ISD Dunaferr – amely még 2023 elején is ötezer alkalmazottat foglalkoztatott – már mintegy öt éve folyamatosan a működésképtelenség határán egyensúlyozott, de az események 2022 végén gyorsultak fel: az ISD Dunaferr felszámolás alá került és az acélmű kokszoló üzemének végleges leállása fenyegetett, ami a dunaújvárosi gyár végleges bezárását jelentette volna. Ekkor lépett a kormány, és arra kérte fel a Liberty Steelt, hogy bérmunka-megbízással, illetve alapanyag-támogatással tartsa életben a Dunaferr-t. Így nem lehet meglepő, hogy végül az indiai cég futott be a felszámolás alatt lévő cég értékesítésén.

Egy jogalkotási trükk révén a vevőnek olcsó volt, az adófizetőknek viszont drága lesz a közelmúltban gazdát cserélt vasmű, az erről szóló cikkünk itt található.