Előfizetés

Immunerősítés természetesen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.06. 09:00
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Bár még tart a meglehetősen furcsa, nyárvégi időjárás, hiába szeretnék sokan így kihúzni tavaszig, előbb-utóbb beköszönt az igazi ősz, sőt az is lehet, hogy rögtön a tél, ezért fontos, hogy - ha eddig nem tettük - felkészítsük az immunrendszerünket a hűvös, esős időben támadó vírusok és baktériumok ellen.
Ősszel gyakrabban betegszünk meg. A hűvös, esős időben főként náthával, megfázással küzdünk, de az influenzaszezonban az orrfolyásos, köhögéses tünetek magas lázzal és levertséggel is társulhatnak. Ha szeretnénk elkerülni, hogy napokig ágyban kelljen feküdnünk, célszerű időben elkezdeni felkészíteni az immunrendszerünket a vírusok és baktériumok támadása ellen.
„Szerencsére számos olyan természetes immunerősítő létezik, amelyekkel ellenállóbbá tehetjük szervezetünket"

– mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Ezek azonban nem csodaszerek, ezért célszerű már nyáron – de legalábbis ősz elején – feltölteni a vitaminkészleteinket. Ezt gyümölcsökkel és zöldséggel, valamint vitaminkészítményekkel tehetjük meg.
"Ha megbetegszünk, a tünetek enyhítésére is alkalmazhatunk házi praktikákat, ugyanakkor magas, hosszan tartó láz, erős köhögés, tartós fej- vagy hátfájás esetén mindenképp forduljunk szakorvoshoz.”

Leghatásosabb immunrendszer erősítő módszerek

A változatos táplálkozás ősszel is fontos, a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma azonban már nem elegendő a szervezet számára, így C-és D-vitamin szedésével hatékonyan védekezhetünk a megfázás ellen. Az ismert, hogy a citrom és a gyömbér gazdag C-vitaminban, de a savanyú káposzta és a sütőtök sokat tartalmaz, ezekből ráadásul izgalmas és ízletes ételeket készíthetünk. Használjuk a természet patikáját: ropogtassunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, igyunk gyógyteákat, méregtelenítő zöldteát!
Sportoljunk! Amíg nem tombolnak a mínuszok, megfelelő öltözékben nyugodtan sétálhatunk vagy futhatunk a szabadban. Ha fázunk, mehetünk konditerembe, de választhatjuk az otthoni tornázást is. A mozgás az immunrendszer erősítése mellett a testre és a lélekre is pozitív hatással van.
Az alvásnak elengedhetetlen a szerepe az immunrendszer erősítésében. De csak a minőségi és mennyiségi alvás segít, ugyanis a szervezet ekkor regenerálódik a leggyorsabban. A napi 1,5-2 liter folyadék – főként víz – fogyasztása ősszel és télen is fontos, hiszen segít a szervezet méregtelenítésében.
A megbetegedéses időszakokban elengedhetetlen a rendszeres, napi többszöri, alapos kézmosás. Akkor feltétlenül, ha hazaérünk, ha beteggel találkozunk, vagy ha mi is gyakran fújjuk az orrunkat. Az influenza ellen a leghatékonyabban védőoltással védekezhetünk. Ha náthásak vagyunk, meleg tea, pihenés, szükség esetén orrspray használat segíthet. Tartós és magas láz, végtagfájdalom esetén azonban keressük fel háziorvost, mert antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Szép pénzt takaríthat meg, ha nem enged mindenkit a kocsija volánjához ülni

Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.06. 08:29

Öt-tíz százalékos engedményt kaphatnak a gépjármű felelősségbiztosítás díjából azok, akik nyilatkoznak arról, hogy 2-4-nél több ember nem vezeti az autót.
Egyelőre a korábbi éveknél is kevesebben kötöttek új szerződést a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás (kgfb) november elsején kezdődött kampány időszakában – adta hírül a CLB biztosítási alkusz cég. Nincs ebben semmi különös, véli Németh Péter, a cég értékesítési igazgatója, aki emlékeztet: évek óta egyre kevesebb autósnak esik év végére a kötelező fordulója. Azoknak viszont, akiknek éppen ebben a hónapban kell dönteniük, hogy maradnak-e a régi biztosítójuknál vagy újat keresnek, érdemes alaposan tájékozódniuk az ajánlatok között, mert vannak figyelemre méltó új kedvezmények – figyelmeztet Németh. Ilyen például a járművezetők számától függő 5-10 százalékos kedvezmény, amelyet öt biztosító – Allianz, Union, Wáberer, Generali, Genertel – kínál azoknak, akik nyilatkoznak arról, hogy kettő-négy személynél többnek nem szokták átengedni az autó vezetését. A szakértő szerint sok – sőt, egyre több – olyan összetört jármű után kell kártérítést fizetniük a biztosítóknak, amelyet nem a tulajdonos vezet, s így a baleset oka a jármű kellő ismeretének a hiánya is lehet. Ezzel csökkenhet a balesetek és a kártérítések száma, s az utóbbi összege is. Vélhetően hasonló céllal nyilatkoztat az említett néhány biztosító arról is, hogy túl fiatal sofőr nem vezeti a szóban forgó járművet. Az életkor alsó határa változó, a limitet valahol 20 és 25 év között húzzák meg a szolgáltatók. Ezt a nyilatkozatot is 5-10 százalékos kedvezménnyel jutalmazzák. Németh felhívja a figyelmet egy fontos időpontra, a november 11–ére. Eddig kell a biztosítóknak értesíteniük a régi ügyfeleiket, akiknek év végén van a fordulójuk arról, hogy milyen összegű kgfb-díjat kalkuláltak.  Az idén találkozhatnak először az autósok a díjba beépített biztosítási adóval, ezért a korábbi évektől eltérően mind a 13 biztosító új tarifát hirdetett.  

Ha fluoreszkál a daganat, sokkal precízebben operálható

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.05. 16:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az agydaganat biztonságos műtéti eltávolítását segítheti a gyorsan növekedő tumorsejteket fluoreszkálóra színező anyag egy új kutatás alapján.
A tudósok 5-aminolevulinsav (5-ALA) nevű vegyületet tartalmazó italt adtak 99 páciensnek, akiknek a gyanú szerint gyorsan növekedő gliómájuk (agydaganatuk) volt - írta az MTI a BBC alapján. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az 5-ALA felhalmozódik a gyorsan növekvő daganatsejtekben, mert nincs meg bennük az az enzim, ami lebontaná a vegyületet.
A sebészek mikroszkóppal keresték a fluoreszkáló szövetet, miközben a tumort eltávolították a betegek agyából. A 99 közül páciens 85-nél látták a rózsaszínben ragyogó anyagot. 81 esetben a vizsgálatok igazolták, hogy a betegnek gyorsan növekedő daganata van, egy esetben a kór enyhébb fokát állapították meg, négynél nem tudtak értékelést készíteni.
A 14 beteg közül, akiknél a sebészek nem látták a fluoreszkáló anyagot, hétnél úgynevezett alacsony grádusú, lassan növekvő daganatot találtak, három esetben nem tudták értékelni.
"Sürgősen szükség volt olyan anyagra, ami segít a sebésznek megtalálni a legagresszívebb tumorrészeket. A 5-ALA szépsége, hogy műtét közben mutatja meg ezeket"

- mondta el Kathreena Kurian, a Bristoli Egyetem agykutatója, a kutatás vezetője a BBC-nek.

 A következő lépés a tudósok szerint az lenne, hogy agydaganatos gyerekeknél teszteljék az anyagot, valamint olyan felnőtteknél, akiknek a korábbi kezelés után újult ki a daganata.
A kutatás eredményeit a napokban Glasgow-ban folyó brit rákkutatási konferencián mutatták be.