MSZP;MVM;állami vagyon;Mátrai erőmű;Tóth Bertalan;Mager Andrea;

2022-02-09 07:00:00

Jogerős ítélet született Mager Andrea ellen, ki kell adni az MVM-es határozatokat

A vagyonminiszternek ki kell adnia az állami MVM-mel kapcsolatos, 2019-2020-as, tulajdonosi határozatait a szöveg eltakarása nélkül. Az előzmények tükrében azonban lehet még számítani trükkre ennek megtagadásáért.

A Fővárosi ítélőtábla kedden változtatás nélkül helyben hagyta Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli vagyonminiszternek az állami MVM-mel kapcsolatos, 2019-es és 2020-as tulajdonosi joggyakorlói (egyedi részvényesi) határozatai kiadásáért indított perben a felperes, Tóth Bertalan MSZP-társelnök számára kedvező, első fokú ítéletet - tudtuk meg az ellenzéki politikustól.

Bár a vagyonminiszter felülvizsgálati kérelemmel még fordulhat a Kúriához, a Lesenyei Terézia vezette tanács döntése jogerős és végrehajtható. Az ítélet írásbeli kézbesítését követő 15 napon belül Mager Andreának meg kell küldenie a pártelnök számára megítélt, kitakarásmentes iratokat.A Fidesz-kormánynak ki kell adnia, milyen tulajdonosi döntéseket hozott 2019-ben és 2020-ban az MVM Zrt.-vel kapcsolatban - üdvözölte a döntést lapunknak Tóth Bertalan. Az ellenzéki honatya elvárja, hogy Mager Andrea haladéktalanul teljesítse a bíróság jogerős ítéletét, tartsa be a törvényeket és fejezze be a titkolózást. Mindenkinek joga tudni, miért, hogyan és kinek akarja átjátszani a Fidesz az egyik legértékesebb nemzeti vagyonunkat - fogalmazott a társelnök.

A papírokból ki kell derülnie például, hogy mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros Lőrinc veszteségeinek pótlására vagy hogyan készítették elő a köztulajdonban álló MVM magánosítását - közölte. Tegyük egyértelművé: az MSZP nem támogatja az MVM privatizálását, legyen szó akár tőzsdei eladásról, akár egy esetleges kiszervezésről egy fideszes magánalapítványba - szögezte le az ítélet kapcsán Tóth Bertalan. A társelnök a győzelemről ma Facebook-posztban is hírt ad.Tóth Bertalan elsősorban a Mátrai Erőmű botrányos tavalyelőtti megvásárlásához kapcsolódóan igényelt adatokat, részint az állami vevőtől, az MVM-től, illetve a cég állami tulajdonosi jogait gyakorló - a legfontosabb döntéseket egyedül meghozni hivatott - Mager Andreától.

A megszólított felek eddig csak trükkösen, vagyis leginkább sehogy nem teljesítették a társelnök iratkiadási megkeresését. Tavaly év elején Tóth Bertalan parlamenti kérdésére a vagyonminiszter megküldte az általa kiadott 2019-es és 2020-as "részvényesi" határozatok címeit, amelyek ugyanakkor nem utaltak az MVM-re vagy a Mátrai Erőműre. Erről szóló tudósításunk másnapján Mager Andrea a Magyar Nemzeten keresztül megüzente, hogy „részvényesi” határozataik csak az állami cégholdingra, vagyis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőre (MNV) vonatkoznak, az MVM tulajdonosi jogait pedig Mager Andrea az MNV-től már négy éve magához vonta. A társelnök arról, hogy természetesen nem csak az MNV-s döntéseket igényelte, hosszas levelezésbe bonyolódott Mager Andreáékkal.

A vagyonminiszter először a veszélyhelyzetre hivatkozva haladékot, majd a fáradalmaik költségtérítése fejében 259 ezer forintot kért. Tóth Bertalan perre vitte az ügyet, melynek során Mager Andreáék már 426 ezer forintos igényt nyújtottak be. Bár a per során, tavaly júliusban elküldték a szocialista politikusnak MVM-mel kapcsolatos határozataik címeit, azok között továbbra sem szerepelt Mátrai Erőműre utaló döntés. (Igaz, több tétel is "titkos" megjelölést kapott.) Tavaly októberben aztán a Fővárosi Törvényszék első fokon, helyt adva Tóth Bertalanéknak, a kért adatok kitakarásmentes megküldésére kötelezte a vagyonminisztert. A vita egyébként jórészt a költségtérítés mértékről zajlott, amiben a pártelnök végül 54,4 ezer forint megtérítését vállalta. (Igaz, Mager Andrea pedig 127 ezer forint perköltséggel neki tartozik.) Maga az iratkiadási igény kevesebb hangsúlyt kapott, amit így a bíróság fennakadás nélkül megítélt.

Némiképp árnyalja a képet, hogy az MVM ellen hasonló indokokkal indított perben a másodfok - az első fokkal szemben - helyt adott az állami csoport titkolózásának. Igaz, még ez az eljárás sem ért véget. A jelek szerint mindenesetre az Orbán-kormány valamiért körömszakadtáig titkolja a Mátrai Erőmű állami megvásárlását engedélyező határozatát.