Európai Bizottság;interjú;propaganda;Gulyás Gergely;Frankfurter Allgemeine Zeitung;Integritás Hatóság;

Gulyás a FAZ-nak méltatlankodott az Európai Bizottság kritikáján

Német lapértesülések szerint a brüsszeli testület azt kifogásolja, hogy az Integritás Hatóság egyik alelnöke az a Holbusz Tímea, aki korábban a pénzügyminisztériumnál dolgozott. Gulyás szerint az ország finanszírozása az EU-s források nélkül is korlátlan ideig biztosított. Az Elios-üggyel kapcsolatos kérdés elől kitért, majd azt a Katargate-hez méricskélve igyekezett kisebbíteni a miniszterelnök vejének ügyét.

Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közölt interjút hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap „Az Európai Bizottság kritikája nem korrekt” címmel.

A tárcavezető az interjúban azt mondta, már augusztusban, a kormányalakítás után stratégiai megállapodást kötöttek az Európai Bizottsággal. Az Európai Parlament azonban – mint fogalmazott – „nagy nyomást fejtett ki a bizottságra, de ha valaki objektíven, szakmai alapon vizsgálja a magyar parlamentben elvégzett törvényalkotási munkát, akkor a következő hónapokban felszabadíthatjuk a Magyarországnak járó felfüggesztett EU-s pénzek egy részét”(?).

Mint mondta, a bizottság által előírt „feltételek, a 27 »mérföldkő« túlnyomó többségét már teljesítették, így felállították az Integritás Hatóságot, amely működik is”.

A hatósággal kapcsolatban azonban Gulyás úgy értékelte, a bizottság „jelenlegi kritikája nem korrekt, hiszen a testület egy folyamatot kívánt szabályozni, és nem személyekről akart tárgyalni”. A miniszter szerint a „kormány a bizottság minden igényét átültette a jogszabályokba, és a törvényileg szabályozott folyamatban egyáltalán nem volt befolyása arra, hogy ki legyen a hatóság elnöke vagy kik legyenek az alelnökök”.

Ezért "teljességgel inkorrekt" a folyamat lezárulta után azt mondani, hogy a három alelnök közül az egyik elfogadhatatlan a bizottság számára – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mihez kezd ebben a helyzetben, elmondta, hogy a bizottság javaslatának megfelelően járnak el, és nem kezelik kiemelt ügyként, hogy ki a hatóság alelnöke. "Várjuk a bizottság tervezetét arról, hogy miként lehet európai módon leváltani egy független hatóság alelnökét" – fogalmazott a miniszter.

A FAZ említette az Elios-ügyet is, Gulyás azonban válaszadás helyett azzal terelt, hogy az Integritás Hatóság „olyan ügyeket is vizsgálhat, amelyekben nincs ügyészségi eljárás, függetlenül attól, hogy EU-s finanszírozású projektről van-e szó”.

Megjegyezte: az ügy „egy évtizede történt, és jó jelnek tekinthető, ha ilyen hosszú idő után ez a legnagyobb vád, különösen ha összehasonlítjuk az Európai Parlament jelenlegi korrupciós botrányával”. 

Korábban a Hír TV számolt be arról, hogy német lapértesülések szerint a brüsszeli testület azt kifogásolja, hogy az Integritás Hatóság egyik alelnöke az a Holbusz Tímea, aki korábban a pénzügyminisztériumnál dolgozott.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem csatlakozik az  Európai Ügyészséghez, azt mondta, hogy "a csatlakozás elutasítása szuverenitási kérdés", ugyanakkor az „ügyészség vezetője szerint sokkal jobb az együttműködés Magyarországgal, mint más, a szervezethez csatlakozott tagállamokkal”. Hozzátette, az Integritás Hatóság bírói végzéssel büntetőeljárást indíthat, ha bűncselekményre utaló jelek merülnek fel.

A gazdasági helyzetről szólva Gulyás Gergely kiemelte, hogy „az ország finanszírozása az EU-s források nélkül is biztosított, méghozzá ameddig csak szeretnénk”.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarország a világ négy pénzügyileg legsebezhetőbb gazdasága közé tartozik, kijelentette, hogy „ez így nem helytálló”, hiszen „Magyarország gazdasága stabil, és a problémát az energiaárak jelentik, akárcsak más országokban”.

Kifejtette: a gazdasági növekedés az idén megközelíti az öt százalékot, ami az egyik legjobb Európában, ugyanakkor „vannak gazdasági nehézségeink, amelyek az exportorientált gazdasági szerkezetből fakadnak”, és abból, hogy „az ukrajnai háború előtti szinthez képest hétszeres áron kell földgázt és kőolajat importálni (?)”. Hozzátette: egyetért azzal hogy a forint árfolyamában stabilitásra van szükség. 

Az Oroszországhoz fűződő viszonyról elmondta, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy kaphasson olajat és gázt Oroszországtól, ezért „racionális partnerséget” alakítottak ki ezen a területen. Hogy ebbe miért fér bele a vétóval fenyegetőzés uniós szankciók esetében vagy az orosz propaganda terjesztése a magyar kormánypárti médiában, az jó kérdés.

Azonban „ami az orosz agressziót illeti, osztjuk az EU közös álláspontját” – mondta Gulyás.