Kövér László;Finnország;ellentmondás;NATO-csatlakozás;hiszti;

Kövér László szerint tucatjával kaptak e-maileket Finnországból és Svédországból, hogy ne fogadják el NATO-csatlakozási kérelmüket

A házelnök alig három hete még Magyarország „erkölcsi kötelességének” nevezte a finn és a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyását.

A Bayer show-ban méltatlankodott Finnország „hálátlanságán” Kövér László házelnök – vette észre a 444.

Azzal példálózott, hogy Magyarországon annak idején volt népszavazás a NATO-csatlakozásról (1997-ben, még a Horn-kormány idején), „Svédországban és Finnországban azonban elfelejtették erről is megkérdezni az embereket, hogy vajon szeretnének-e tényleg a NATO-hoz csatlakozni, vagy csak ez a politikai elitjük magánvéleménye. A magyar képviselők tucatjával kaptak e-maileket Svédországból és Finnországból, hogy ne fogadják el a csatlakozást, mert szerintük a döntés mögött semmiféle demokratikus legitimáció nincsen" – mondta.

Érdekes, a házelnök alig három hete még Magyarország „erkölcsi kötelességének” nevezte a finn és a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyását.

Előbbi „kötelességének” a magyar kormány több hónapos huzavonát követően "eleget is tett", a svédek csatlakozását pedig mondvacsinált indokkal, „tiszteletet követelve” akadályozza. Kövér nem hazudtolta meg magát, ezen a vonalon továbbmenve arról beszélt, „Mi azt látjuk, hogy két olyan ország kérte, illetve kéri a hozzájárulásunkat egy szövetségbe való felvételhez, aminek mi már tagjai vagyunk, ők meg még nem, akik a legminimálisabb tisztelet sem tanúsították Magyarország, a magyar nép választásokon kifejezett akarata iránt”.

A házelnök szerint hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a kapcsolat a két országgal visszajusson a 10-15 évvel ezelőttihez képest.

Kövérnél is feltehetőleg az húzta ki a gyufát, hogy Finnország is csatlakozott a melegellenes magyar jogszabályok miatt indított perhez, s mostanra immár 14 másik EU-tagállam tett így.

Kövér beszélt arról is, hogy Orbán Viktort az amerikai belügyekbe való beavatkozással vádolták azután, hogy Twitter-üzenetében kiállt Donald Trump előző amerikai elnök mellett, aki ellen nemrég emeltek vádat a Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány során fizetett hallgatási pénzzel összefüggésben. A házelnök erre azzal vágott vissza, „akkor lehetne jogosan emlegetni, hogy beavatkoznak az amerikai belügyekbe, ha 3 milliárdos tiltott finanszírozást valósítanának meg mikroadományokkal a diaszpóra magyarjai, és kiderülne, hogy emögött a magyar kormány áll”, utalva ezzel a magyar ellenzék finanszírozására. Kövér szerint ekkor „jogosan óbégatna a Bloomberg, addig ez még viccnek is rossz. Színvonaltalan sületlenség ez a vád”.