MSZP;mutyi;Mátrai erőmű;Tóth Bertalan;Mészáros Lőrinc;

Nem titkolózhat tovább az Orbán-kormány, négy év után teljes egészében ki kell adni a Mátrai Erőmű gyanús aktáját

Bár a kabinet féltve őrzi az addig Mészáros Lőrinchez tartozó szénerőmű négy évvel ezelőtti állami felvásárlásának titkait, a Kúria az ügyben hozott hatodik döntésként ezúttal végleg helyt adott Tóth Bertalan adatigénylésének.

A legvégső jogorvoslati fokként eljáró Kúria a korábbi döntésével szemben nemrég elfogadta Tóth Bertalan keresetét, így az Energiaügyi Minisztériumnak (EM) a szöveg elfedése nélkül el kell küldenie az MVM állami tulajdonosa ekként hozott, 2019-2020-as határozatait – tájékoztatta lapunkat az ellenzéki politikus, az MSZP frakcióvezetője. Ez azt jelenti, hogy négy év és hat ítélet után, talán több is kiderülhet arról, hogy az állami MVM miként vette meg Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőművet.

Mint emlékezetes, az ügylet során, a sokak szerint értéktelen, széntüzelésű egységért, a kormányfő barátjának cégei – amelyek a veszteséges erőművet még milliárdokkal meg is csapolták - négy éve körülbelül húszmilliárdot kaptak. Az elavult egység további működtetése ugyanakkor becslések szerint azóta még több száz milliárd forint közpénzt emésztett fel. Tóth Bertalan kezdeti kutakodásai arra engedtek következtetni, hogy az MVM igazgatóságát mindenben az állami tulajdonos utasította. (Az aláírók ekképp megúszhatják a vagyoni és büntetőjogi felelősségre vonást.) Így a szocialista honatya kikérte a tulajdonosi jogokat akkor gyakorló Mager Andreától a papírokat. Mivel azonban a vagyonminiszterrel folytatott levelezés parttalanná vált, a politikus 2021. elején bírósághoz fordult. Mivel a per során a vagyonminiszter hivatala bizonyos adatok kitakarási költségei fejében közel félmilliót kért – pedig a felperes semmilyen kitakarást nem igényelt -, a monstre eljárás jórészt a méltányos költségtérítés mértékéről szólt. A Fővárosi Törvényszék 2021. végén, első fokon, az MSZP-s politikus által felajánlott, 54 ezer forint fejében helyben hagyta az adatigénylést, amit a Fővárosi Ítélőtábla 2022. elején jogerősen megerősített. Miközben a vagyonminiszteri tisztség, majd a technológiai és ipari tárca megszűnte után az akták végül az EM-nél kötöttek ki, 2023. januárjában a Kúria, az ügy „különös bonyolultságára” tekintettel, kibővített, ötfős tanácsban eljárva, új eljárást rendelt el. Előző ítéletén ugyanakkor sem az első-, sem a másodfok nem változtatott érdemben. Az EM-kezdeményezte újabb felülvizsgálat során ugyanakkor a Kúria újból ötfősre bővített tanácsa, tavaly novemberben már - az eddigi bírósági ítéleteknek helyt adva - Tóth Bertalannak adott igazat. Az ítéletet az MSZP-frakcióvezető most kapta kézhez.

Három éve titkolózik az Orbán-kormány a Mátrai Erőmű túlárazott, mutyigyanús megvásárlásának körülményeiről, és az MVM-mel kapcsolatos kormányzati tervek részleteiről – fogalmazott az ügy kapcsán lapunknak Tóth Bertalan. Felidézte, hogy először 2021 januárjában fordult közérdekű adatigényléssel a kormányhoz. Miközben a kabinet az MVM-ről stratégiai döntéseket hozott, a cég ekkor vette meg közpénz-tízmilliárdokért a Mészáros Lőrinc idején  csak leépülő Mátrai Erőművet. A bíróság – hosszú, alapos vizsgálatok után - megállapította, hogy a kabinet jogszerűtlenül titkolózik, éppen ezért elvárja, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter teljesítse a bíróság jogerős ítéletét, tartsa be a törvényeket és fejezze be az alaptalan titkolózást. Mindenkinek joga tudni, milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros Lőrinc veszteségeinek pótlására, vagy hogy készítették elő a köztulajdonban álló MVM magánosítását - vélekedett a szocialista politikus.

Tóth Bertalan most parlamenti kérdésében azt tudakolja Lantos Csabától, mely számlaszámra fizetheti be az 54 ezer forintot. (Az állami alpereseknek egyébként az eddigi vesztes fordulók után, immár több százezer forint perköltséget kellett utalniuk Tóth Bertalan számára.)

Az EM a Kúria jogerős döntését végrehajtja - közölte megkeresésünkre a szaktárca. (Az más kérdés, hogy a kormány, eme kötelező válasz ellenére, a többszörösen megerősített ítéleteket is igyekszik szabotálni.) A nemzetközi energiaválságban egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Mátrai Erőmű jelentős szerepet tölt be a hazai ellátásbiztonság fenntartásában - fogalmaz válaszában a minisztérium. Hazánk második legnagyobb villamosenergia-termelő létesítményének lignites blokkjai a kormány tavalyi döntése szerint a Visontára tervezett gázerőmű üzembe helyezéséig működésben maradnak - szögezi le a tárca.